Eveniment

Cine este Dan Barna, omul care într-o zi poate deveni premierul României?

Dan Barna este preşedinte al Uniunii Salvaţi România, fostă USB (Salvaţi Bucureştiul).

Dan Barna este preşedinte al Uniunii Salvaţi România, fostă USB (Salvaţi Bucureştiul).

Autor: Iulian Anghel

29.05.2019, 19:02 37753

La 45 de ani ai săi, Dan Barna este un om promiţător. USR, un partid nou, a dat lovitura. În România unu din cinci oameni cu drept de vot a ales alianţa USR/PLUS. Jumătate dintre alegătorii din sectorul 6 care acum câţiva ani au ales masiv PSD au ales duminică USR/PLUS.

Despre Dacian Cioloş, preşedinte al PLUS, ştim câte ceva. Se apropie de 50 de ani, o vârstă potrivită pentru politică. A fost comisar european, a fost prim-ministru.

Dan Barna este preşedinte al Uniunii Salvaţi România, fostă USB (Salvaţi Bucureştiul). E un partid nou înfiinţat acum câţiva ani de un matematician, Nicuşor Dan. Când partidul a prins aripi, Nicuşor Dan a fost dat afară sau a plecat, nu mai are importanţă. Nu era carismatic! Dar dacă un matematician nu este carismatic pentru un partid nou, de ce ar fi un jurist?

Majoritatea oamenilor politici vorbesc mult pentru că trebuie să promită mult. Dan Barna tace mult. Este un nou tip de politică? Cine este Dan Barna?

Dan Barna s-a născut acum 45 de ani la Sibiu, oraşul preşedintelui republicii. A făcut Facultatea de Drept la Bucureşti. Internetul - pe care îl „stâpâneşte“ bine, potrivit propriei lui declaraţii - spune puţine despre el. De fapt nu spune mai nimic. A fost secretar de stat în guvernul Cioloş, la Ministerul Fondurilor Europene. Este expert în atragerea de fonduri UE. CV-ul său de cinci pagini este plin de calificative precum: „expert“, „consilier“, „trainer”.

Ştim că bunicul lui a fost clopotar bisericesc şi că soţia lui lucrează la OMV Petrom. Cam atât. Cine este deci Dan Barna, omul care ar putea pretinde să conducă mâine România?

Poţi, privindu-i CV-ul, să-ţi imaginezi guvernarea lui?

„Am realizat peste 15 sesiuni de instruire (project management, negociere, implementarea proiectelor europene, scrierea propunerilor de finanţare etc.) pentru diverse categorii de beneficiari (consilii locale şi judeţene - Ialomiţa, Harghita, Bucureşti, ministere - MAI; MIE; MT - ONG, societăţi comerciale, jurnalişti).”

Foarte bine! Dar ce program de guvernare are partidul? Dan Barna nu spune.

„Implicarea directă în organizarea şi furnizarea cursurilor de specialitate în domeniile achiziţii publice, managementul achiziţiilor şi resurselor, tehnici de negociere, parteneriat public-privat, cadru legal şi sisteme de certificare a calităţii. Implicarea directă în organizarea conferinţelor şi întâlnirilor organizate în cadrul asociaţiei. Consultant şi consilier pentru problemele juridice.“

Foarte bine! Dar ce program de guvernare are partidul?

„Consultant şi consilier pentru problemele juridice ale clienţilor INFOTIN. Supervizarea programului la nivel naţional. Organizarea activităţii de cercetare.”

OK! Dar ce program are partidul? Sau măcar: e de stânga sau de dreapta?

Toate acestea de mai sus sunt din CV-ul lui Dan Barna. Dar Dan Barna nu explică nimic în plus celorlalţi. România a ales o nouă cale, dar nu ştie încă ce a ales.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO