Eveniment

Cine este Dan Vîlceanu, noul ministru de finanţe. Doctor în economie, şi-a început cariera politică în filiala judeţeană Gorj a tineretului social-democrat

Dan Vîlceanu şi-a început cariera politică la filiala judeţeană de tineret a PSD (TSD – Tineretul Social Democrat).

Dan Vîlceanu şi-a început cariera politică la filiala judeţeană de tineret a PSD (TSD – Tineretul Social Democrat).

Autor: Răzvan Botea

19.08.2021, 00:05 3130

Dan Vîlceanu (42 de ani), deputat în Parlamentul României ales pe listele PNL şi preşedintele filialei judeţene a PNL din Gorj a fost votat de Biroul Politic Naţional al PNL pentru a prelua portofoliul Ministerului de Finanţe. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri decretul pentru numirea lui Dan Vîlceanu în funcţia de ministru al finanţelor.

Dan Vîlceanu este căsătorit şi are doi copii. În 1997 a absolvit Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu-Jiu. Şase ani mai târziu, în 2003, va absolvi cursurile Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor la Universitatea de Vest din Timişoara, ca mai apoi, în 2005 să finalizeze un master la aceeaşi facultate.

Cariera politică şi-a început-o la filiala judeţeană de tineret a PSD (TSD – Tineretul Social Democrat). Între 2006 şi 2009 a ocupat funcţia de preşedinte al TSD Gorj pentru ca. A părăsit PSD alături de tatăl său, fost subprefect de Gorj, iar 2011, a ocupat funcţia de secretar executiv al PDL Gorj, partidul lui Traian Băsescu, absorbit ulterior de PNL. Din 2013 şi până în 2015 a fost preşedintele PDL  Gorj, iar din 2015 a fost copreşedinte şi preşedinte al PNL Gorj.

Între 2012 şi 2016 a fost consilier judeţean la Consiliul Judeţean Gorj iar din 2016 este deputat în Parlamentul României.

În ceea ce priveşte cariera profesională în afara politicii, a fost economist şi director economic la două companii private – Trefo SRL şi Rominex Mining Engineering SA. Trefo este deţinută de  mama sa, Elisabeta Vîlceanu, iar Rominex Mining Engineering este deţinută în proporţie de 65% de către el.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Dan Vîlceanu deţine 4 terenuri în Gorj şi Timiş, dintre care unul intravilan de 21.000 mp. Are două case în Gorj, comuna Runcu, şi un spaţiu comercial în Timiş. Are împrumuturi acordate în valoare de peste 530.000 de lei şi titluri de stat în valoare de 731.000 de lei. Din salariul de deputat a încasat 137.256 de lei în 2019 şi din chiria pe spaţiul comercial din Timiş a încasat 157.610 lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO