Eveniment

Cine este GEA Strategy&Consulting, compania care a început să furnizeze oameni cheie pentru posturile de top din administraţia românească

Cine este GEA Strategy&Consulting, compania care a...

Autor: Iulian Anghel

09.12.2015, 00:04 4667

Trei economişti consacraţi, doi prim-miniştri şi o singură firmă - GEA Strategy&Consulting, cu activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management. Ce legătură este între toate acestea?

Economistul Dragoş Pâslaru, până zilele trecute administrator şi manager general al GEA Strategy&Consulting, a fost numit consilier de stat pe probleme economice la cancelaria prim–ministrului Dacian Cioloş.

Pâslaru este acţionar al GEA Strategy&Consulting, pe care potrivit, site-ul companiei, a cofondat-o în 2006. Între fondatorii firmei îl găsim, în 2006, între alţii, şi pe economistul Liviu Voinea şi Asociaţia Grupul de Economie Aplicată (GEA, al cărei director executiv a fost în trecut şi Liviu Voinea).

Între timp, Voinea s-a retras din companie, unul dintre acţionarii nou-intraţi fiind economistul Daniel Dăianu. Cei doi – Dăianu şi Voinea - au multe lucruri în comun. Au lucrat amândoi pentu pentru premierul Victor Ponta, Dăianu în calitate de consilier onorific (neremunerat), iar cel de-al doilea ca secretar de stat la Finanţe şi apoi ca ministru al bugetului. Ambii au ajuns în Consiliul de Administraţie al BNR cu sprijnul PSD.

Dacă înainte de a fi cooptat consilier Dăianu era obişnuit cu demnităţi în stat (fusese deja ministru al finanţelor în guvernele Ciorbea şi Radu Vasile), pentru Voinea intrarea în guvern a însemnat o ascensiune fulminantă care a culminat cu desemnarea sa, aprobată de Parlament, în poziţia extrem de râvnită de viceguvernator al BNR.

Dragoş Pâslaru este un economist cunoscut, dar a avut de-a face cu administraţia până acum doar în calitate de expert. Potrivit datelor Registrului Comerţului, el deţine 29,7% din acţiunile GEA, iar Dăianu 26,5%, restul acţiunilor fiind împărţite între alţi patru acţionari (între care economistrul Laurian Lungu cu 6,4% din acţiuni). GEA Strategy & Consulting care a avut o cifră de afaceri netă în 2014 de 4,9 mil. lei şi un profit net de 679.000 de lei (cifră de afaceri de 6,4 mil. lei în 2013 şi un profit net de 811.000 lei) are o extrem de largă paletă de activităţi. Este specializată în servicii de consultanţă strategică pentru dezvoltare şi asistenţă (inclusiv pe fonduri UE) atât pentru administraţie, cât şi pentru companii. Presa locală consemnează periodic participarea GEA la licitaţii pentru administraţia locală.

Gea Strategy&Consulting a realizat strategia de dezvoltare a judeţului Iaşi, în cadrul unui contract încheiat cu consiliul judeţean, dar şi strategia de dezvoltare durabilă a judetului Bacău, în cadrul unui consorţiu pe care l-a condus, valoarea proiectului fiind, potrvit presei locale, de 700.000 lei.

De asemenea, GEA Strategy, alături de alte două companii a câştigat licitaţia pentru servicii de consultanţă a oraşului Slatina, dar şi contracte cu Ministerul Finanţelor sau cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO