Eveniment

Cine este Iulian Matache, noul ministru al transporturilor

Iulian Matache trebuie să găsească, între altele, o soluţie pentru construirea autostrăzii Comarnic - Braşov, a cărei concesiune a fost anulată la jumătatea lunii iunie, la un an şi jumătate după ce statul desemnase investitorii privaţi care să o construiască.

Iulian Matache trebuie să găsească, între altele, o soluţie pentru construirea autostrăzii Comarnic - Braşov, a cărei concesiune a fost anulată la jumătatea lunii iunie, la un an şi jumătate după ce statul desemnase investitorii privaţi care să o construiască.

16.07.2015, 00:05 1638

Premierul Victor Ponta a anunţat că Iulian Matache (43 de ani), actual secretar de stat la Ministerul Transpor­turilor, este propunerea sa pentru fotoliul de ministru, după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins nominalizarea pentru această funcţie a lui Mihai-Viorel Fifor pe motiv că nu are expertiza şi experienţa managerială necesare.

Ministerul Transporturilor, care are pe mână anual un buget de 3 miliarde de euro şi care are în derulare marile investiţii publice, nu are şef de o lună, după ce ministrul Ioan Rus şi-a dat demisia în urma unor declaraţii controversate.

Mihai-Viorel Fifor, persoana propusă iniţial în locul lui Ioan Rus, nu a primit aprobarea preşedintelui. Preşedintele poare respinge, o singură dată, o propunere pentru ocuparea unui fotoliu de ministru, ceea ce înseamnă că va fi obligat să-l nominalizeze pe Matache când va primi oficial această propunere.

Iulian Matache este secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi fost director al Direcţiei Dezvoltare din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea până în mai 2012. Potrivit Mediafax, după ce USL a preluat guvernarea, Matache a fost numit secretar de stat la Ministerul Dezvoltării. Ulterior, în martie anul trecut, a fost mutat la Ministerul Transporturilor, tot pe postul de secretar de stat. Iulian Matache, a cărui soţie este preşedintele Tribunalului Vrancea, este prezentat în presa locală drept un apropiat al preşedintelui consiliului.

Anunţul nominalizării lui Matache a fost făcut ieri de premier pe reţeaua de socializare Twitter, după ce Administraţia Prezidenţială a anunţat pe site-ul instituţiei că preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea iniţială de numire în funcţie la Transporturi a lui Mihai-Viorel Fifor.

Viorel Marache are împreună cu soţia un apartament şi o casă în construcţieşi un autoturism. Nu are conturi bancare, ci imprumuturi de 70.000 de euro şi 45.000 de lei. A câştigat anul trecut 56.000 din salariu şi 60.000 de lei din participarea în consiliile de administraţie ale Tarom şi E.ON.

Viitorul ministru trebuie să găsească, între altele, o soluţie pentru construirea autostrăzii Comarnic - Braşov, a cărei concesiune a fost anualtă la jumătatea lunii iunie, la un an şi jumătate după ce statul desemnase investitorii privaţi care să o construiască. Pe agenda noului ministru se va afla şi privatizarea Tarom şi a CFR Marfă.

Ministerul Transporturilor a schimbat în ultimii trei ani cinci miniştri, Ovidiu Silaghi, Relu Fenechiu, Ramona Mănescu şi Ioan Rus. Deşi a demisionat de o lună, abia ieri Iohannis a semnat decretul de eliberare a lui Rus din funcţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO