Eveniment

Cine este miliardarul ceh Petr Kellner, 55 de ani, cel care cumpără Pro TV. La mijlocul anilor 2000 a intrat în coliziune cu Vântu pentru banca Romexterra

Cine este miliardarul ceh Petr Kellner, 55 de ani, cel...

Autor: Alex Ciutacu, Răzvan Botea

29.10.2019, 07:26 6610
Petr Kellner, 55 de ani, este cel mai bogat om din Cehia, cu o avere de peste 10 miliarde euro. El a început să îşi construiască averea la începutul anilor ’90 vânzând produse de birotică şi papetărie.

Mai târziu a lansat un fond de investiţii prin care a cumpărat cel mai mare asigurător din Cehia în timpul privatizărilor. Fondul PPF este cel mai mare acţionar în compania Home Credit, o firmă financiară gigantică cu operaţiuni în 10 ţări.

Kellner a absolvit Universitatea din Praga cu profil economic în anul 1986. A fost angajat al companiei cehe Impromat, un importator şi vânzător de fotocopiatoare. În acest context l-a cunoscut pe Milan Vinkler, alături de care va fonda PPF.

PPF, fondat în 1991, a preluat acţiunile mai multor companii privatizate de  statul ceh. Astfel, Kellner a devenit un jucător important pe mai multe pieţe locale, după care a început expansiunea în regiune, iar acum grupul controlează companii din Europa, America de Nord şi Asia.

Petr Kellner este al doilea ceh care intră în piaţa media din România, după prietenul său Daniel Kretinsky, proprietarul Europa FM şi Virgin Radio.

Kellner a fost cotat de revista americană Forbes în 2018 ca fiind al 88-lea cel mai bogat om al planetei, cu o avere estimată la 15,5 mld. dolari. Cu toate acestea, presa cehă îi estimează averea la mai puţin de 10 mld. dolari.

Grupul PPF a avut în 2018 un număr mediu de 153.000 de angajaţi în total. Grupul PPF gestionează active mai mari de 45 mld. euro şi a avut un profit net de 865 mil. euro în 2018, în creştere cu 25% faţă de anul trecut, potrivit datelor financiare publicate de companie. Petr Kellner este acţionarul principal al grupului şi deţine 99% din acţiuni.

Potrivit site-ului PPF, fondul de investiţii controlează peste 20 de companii, dintre care cel puţin şapte au operaţiuni şi în Rusia. Cele 20 de companii activează în mai multe industrii, printre care serviciile financiare, telecomunicaţiile, biotehnologia, real estate, asigurările, agricultură şi inginerie mecanică. În România miliardarul ceh are în acest moment afaceri în real estate. Printre com­paniile controlate de PPF la nivel global se numără Home Credit , PPF Banka (bancă), Air Bank (bancă), PPF Real Estate Holding, PPF Life Insurance (asigurări de viaţă - Rusia), ClearBank (bancă), Telenor CEE (operator telecom cu circa 9 milioane de clienţi).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO