Eveniment

Cine este noul şef al Fiscului şi cum a izbucnit scandalul din jurul demiterii lui Diaconu

Daniel Diaconescu a condus până la acest moment Direcţia Informaţii Fiscale din cadrul ANAF

Daniel Diaconescu a condus până la acest moment Direcţia Informaţii Fiscale din cadrul ANAF

Autor: Raluca Ghinea

12.02.2016, 00:03 1299
Daniel Diaconescu, directorul Direcţiei Informaţii Fiscale, numit ieri de premier să asigure interimatul conducerii ANAF în locul lui Gelu Diaconu demis ieri, a câştigat în 2014 un salariu de 7.000 lei lunar şi o indemnizaţie de 18.000 lei de la Loteria Română, deţinând două case, două terenuri şi două maşini.

Premierul Dacian Cioloş l-a numit pe Diaconescu ca preşedinte interimar al Fiscului la scurt timp după ce a semnat decizia de eliberare din funcţie a lui Gelu Diaconu şi a vicepreşedintelui Mihai Gogancea-Vătăşoiu.

Daniel Diaconescu a condus până la acest moment Direcţia Informaţii Fiscale din cadrul ANAF.

Potrivit declaraţiei sale de avere din mai 2015, noul şef al Fiscului a avut un venit anual de 87.036 lei din funcţia de director general, ceea ce înseamnă că a primit un salariu de circa 7.200 lei pe lună. În declaraţia din mai 2011, venitul anual se ridica la 78.870 lei. El a mai câştigat în 2014 o indemnizaţie de 17.837 lei de la Compania Naţională Loteria Română pentru poziţia de membru în Consiliul de Administraţie.

Diaconescu deţine împreună cu soţia două terenuri intravilane în judeţul Argeş, unul de 4.400 metri pătraţi din anul 2004, iar celălalt cu o suprafaţă de 2.648 metri pătraţi, din anul 2010. Totodată, cei doi au un apartament în Bucureşti de 81 metri pătraţi, din anul 2006, iar soţia mai are o casă de locuit în Valea Mare din anul 1988, cu o suprafaţă de 88 metri pătraţi.

Diaconescu mai figurează în declaraţia de avere cu un credit contractat în 2007, în valoare de 38.000 euro, cu scadenţă în 2032.

Premierul Dacian Cioloş a confirmat demiterea lui Gelu Diaconu, prim-ministrul subliniind că „este important să nu menţinem o stare de ambiguitate la ANAF“, pentru ca aceasta să rămână o „structură credibilă“.

Diaconu a refuzat ieri cererea ministrului finanţelor de a-şi prezenta demisia, calificând dosarul DNA în care este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, alături de vicepreşedintele Mihai Gogancea-Vătăşoiu, drept „kafkian“.

Ministrul finanţelor publice Anca Dragu a cerut miercuri-seară demisia preşedintelui şi vicepreşedintelui ANAF, după ce aceştia au fost puşi sub acuzare de către DNA în dosarul deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.

Diaconu şi Gogancea-Vătăşoiu sunt urmăriţi penal pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, în dosarul parlamentarilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, a transmis DNA.

DNA a cerut miercuri încuvi­in­ţarea reţinerii şi arestării preventive a deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, pentru trafic de influenţă, fals în declaraţii, deturnare de fonduri, spălare de bani. Deputatul PSD Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă, fals în declaraţii, spălare a banilor, toate în formă continuată.

Deputatul Nicolae Păun, care este şi preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa este acuzat de „ folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influenţă, influenţare a declaraţiilor, toate în formă continuată“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO