Eveniment

Cine este Puiu Popoviciu, unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri romani, si cum a ajuns un jucator de top in imobiliare

Cine este Puiu Popoviciu, unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri romani, si cum a ajuns un jucator de top in imobiliare
25.03.2009, 20:02 20353

Fiul profesorului veterinar Bogdan Popoviciu din cadrul Universitatii de Agronomie, Puiu Popoviciu este si unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri locali, asocierile sale cu mediul politic si de business fiind multiple. Este vazut drept un apropiat al lui Adriean Videanu, ministrul economiei, este nasul de cununie al lui Ionut Costea (presedinte al Eximbank) si partener de afaceri cu Radu Dimofte si Nicolae Badea (presedintele clubului de fotbal Dinamo), potrivit revistei Business Magazin.

De altfel, intre Popoviciu si Badea au existat si relatii de rudenie prin alianta, fiind ginerii fostului demnitar comunist Ion Dinca, supranumit Dinca "Te-Leaga", decedat anul trecut. Cele doua fete ale lui Dinca, Doina (sotia lui Popoviciu) si Liliana (fosta sotie a lui Badea), erau ofiteri de contraspionaj, activand la Academia din Baneasa, la sectia dialecte arabe, potrivit ProSport.
Imediat dupa Revolutie, cei doi impreuna cu sotiile au emigrat in America, stabilindu-se la New Jersey, insa au revenit in tara, unde au inceput sa dezvolte afaceri impreuna, conform ProSport. Printre afacerile de inceput ale lui Popoviciu se numara o companie de birotica si tehnica de calcul, infiintata la inceputul anilor '90.
Potrivit revistei Business Magazin, Popoviciu impreuna cu cei doi parteneri Dimofte si Badea si-au cladit imperiul prin extinderea permanenta a ariei de activitate in domeniul comertului, al serviciilor sau in imobiliare.
O alta afacere de inceput a lui Popoviciu a fost franciza Pizza Hut, retea de restaurante cu afaceri de 10 mil. euro anul trecut, lansata in 1994. Prima unitate a fost cea din Dorobanti, iar in prezent sunt 13 astfel restaurante. Tot in regim de franciza aduce in 1997 pe piata locala si lantul de restaurante Kentucky Fried Chicken (KFC), care in 2008 a avut afaceri de peste 40 mil. euro. La nivel mondial, cele doua retele sunt considerate a fi cele mai profitabile. Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, cele doua companii prin care sunt operate retelele de restaurante, American Restaurant System si US Food Network, au avut in 2007 un profit cumulat de circa 6,5 mil. euro.
Profitabila este si franciza IKEA, care inca din 2007, primul an de activitate din Romania, a avut un castig net de 4,6 mil. euro. Si pentru 2008, reprezentantii companiei estimau ca va ramane pe profit. Cu afaceri de peste 100 mil. euro in 2008, IKEA a devenit cel mai mare retailer local de mobila.
Popoviciu si partenerii sai au mai investit si in domeniul hotelier. Hotelurile omului de afaceri nu sunt investitii de la zero, ci unitati din perioada comunista care au fost cumparate de la stat dupa '90.
Prin cele trei hoteluri pe care le controleaza, Howard Johnson, Ramada Plaza si Ramada Parc, se apropie de veniturile unitatilor detinute de George Copos pe piata din Capitala, Hilton si Crowne Plaza.
Astfel, cele trei hoteluri detinute de Popoviciu ruleaza impreuna 28-29 de milioane de euro, in timp ce Crowne Plaza si Hilton au inregistrat anul trecut afaceri 31-32 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF. Diferenta de venituri ar putea fi recuperata in acest an, avand in vedere ca Ramada Plaza a fost deschis in luna martie a anului trecut si nu si-a atins deocamdata potentialul maxim de incasari. De asemenea, Popoviciu urmeaza sa isi adauge in portofoliu in perioada urmatoare un Ramada Encore in proiectul Baneasa.
In provincie, Popoviciu a castigat in 2007, licitatia organizata de AVAS pentru hotelul Neptun din statiunea cu acelasi nume pentru 7 milioane de euro.
Cu toate acestea, cea mai importanta componenta a imperiului lui Popoviciu este cea imobiliara, numele sau fiind legat de proiectul imobiliar Baneasa.
Separat de acesta, potrivit estimarilor facute anul trecut de revista Business Magazin, Popoviciu controleaza alaturi de partenerii sai peste 50.000 de metri patrati de spatii comerciale, adica o mare parte din fostele Alimentara prin companii precum Comaliment, Meteor, Universal sau Practic. Dintre spatiile detinute de acestea, cele mai cunoscute sunt magazinul Big Berceni din sudul orasului sau Pavilionul H din parcul Herastrau.
Un alt activ important al lui Popoviciu este cladirea de birouri Dorobanti 239, actualul sediu al Petrom, cea mai mare companie locala. Aceasta cadire a facut obiectul unei posibile tranzactii in 2005 cu germanii de la GLL Partners, afacerea nu a fost insa finalizata, iar intre cele doua parti exista si in prezent un proces pe rol.
Un alt proiect in care Popoviciu este implicat prin intermediul uneia dintre firmele pe care le controleaza este un mall in Piata Obor. Firma a castigat in 2006 licitatia organizata de Primaria Sectorului 2, pentru atribuirea terenului de sub Piata Obor, investitiile care nu au fost incepute inca urmand sa ajunga la 120 mil. euro.
Potrivit revistei Business Magazin, un alt activ important al grupului de firme Alltrom, controlat de Gabriel Popoviciu si Radu Dimofte este parcul industrial Metav, situat tot in zona de nord a Capitalei, in apropierea aeroportului Baneasa, avand o suprafata construita de aproape 61.000 de metri patrati.
In pofida imperiului sau, Popoviciu nu apare actionar direct la nicio firma din portofoliu, majoritatea afacerilor sale fiind derulate prin intermediul uneui vehicul investitional inregistrat in Cipru, Tatika Investments, entitate la care mai detine actiuni si Nicolae Badea, conform informatiilor din piata. Printre firmele la care Tatika detine actiuni se numara Alltrom, US Food Network, Parc Hotels, American Restaurant System, Grand Plaza Hotel, Orange Romania, Trend Hospitality. Insa unele dintre afacerile lui Popoviciu sunt inregistrate pe numele mamei sale, Ligia Popoviciu.
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Ligia Popoviciu este proprietar al Farview Investments SRL, care are ca obiect de activitate inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate.
De asemenea, ea detine actiuni la Alltrom SRL, care se ocupa cu comertul cu amanuntul al articolelor si aparatelor electrocasnice, in magazine specializate. Si la Casa Doina SRL, jumatate din afacere este detinuta tot de mama lui Popoviciu, in parteneriat cu Zerlin Dimofte, tatal lui Radu Dimofte. Ligia Popoviciu este de asemenea actionar la mai multe firme cu sediul in Indiile de Vest.
La conducerea fiecarui business, Popoviciu a recrutat cate un manager de top. Astfel, operatiunile de retail din cadrul proiectului Baneasa sunt coordonate de catre Ali Ergun Ergen, care a facut parte anterior din echipa dezvoltatorului imobiliar Anchor Grup, proprietarul centrelor comerciale Bucuresti Mall si Plaza Romania.
Pana in vara anului trecut, britanicul Michael Lloyd, unul dintre cel mai bine cotati manageri de pe piata locala de real estate, a ocupat pozitia de managing director in cadrul proiectului Baneasa, dupa care a decis sa inceapa un business propriu, ramanand totusi ca membru al Consiliului de Administratie al companiei.
La conducerea IKEA se afla inginerul Cornel Oprisan, care anterior a lucrat in cadrul JVC Romania (importator de produse electro IT), prin intermediul careia Puiu Popoviciu aducea produsele JVC.
Tinu Sebesanu, cel care coordoneaza activitatea din domeniul hotelier a grupului de firme al lui Popoviciu, a lucrat cu Popoviciu inca din 2001, participand la lansarea pe piata a hotelului Howard Johnson. Anterior, el a lucrat cu Popoviciu pentru restaurantele Casa Doina, dar si retelele Pizza Hut si KFC. In prezent, Sebesanu investeste si intr-o afacere proprie, fiind actionarul companiei Midi Development, care detine master franchise-ul pentru Hard Rock Cafe.
 
Principalele firme pe care Puiu Popoviciu le controleaza
Baneasa Investments
Cel mai valoros activ al grupului de firme controlate de Popoviciu este proiectul imobiliar Baneasa, care se estimeaza ca va fi gata in 2015 in urma unor investitii de aproximativ 2 mld. euro. Inca din 2000, anul demararii, proiectul a fost controversat, in jurul sau purtandu-se mai multe discutii legate de terenul de peste 220 ha detinut de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMVB) si care insumeaza aproximativ 1% din suprafata Bucurestiului. Piesa de rezistenta a proiectului in momentul de fata este mallul Baneasa Shopping City, pe care administratorii il evaluau in aprilie 2008, la momentul deschiderii, la 500 mil. euro. In cadrul proiectului se mai gasesc unitati ale retailerilor Carrefour, Bricostore, IKEA sau Mobexpert, prima etapa a zonei de birouri precum si prima faza a zonei rezidentiale cu cateva sute de locuinte.
 
IKEA
In martie 2007 Popoviciu a lansat franciza IKEA pe piata locala, dupa ce retailerul suedez primise sute de cereri de francizare pentru piata locala. Inca din primul an, IKEA a raportat un profit, aducand in conturile discretului om de afaceri un castig net de 4,6 mil. euro. In 2008, IKEA a avut cu un singur magazin o cifra de afaceri de 104,7 mil. euro, comparativ cu 70 mil. euro, cat a inregistrat in cele noua luni de functionare din 2007. Cu aceste rezultate, IKEA a devenit cel mai mare retailer pe piata locala de mobila, prima schimbare in piata de profil dupa o perioada mai lunga. Compania si-a bugetat pentru anul financiar septembrie 2008 - august 2009 vanzari de 110 mil. euro.
 
Pizza Hut
Lansat pe piata locala in 1994, lantul de restaurante Pizza Hut a rulat anul trecut afaceri de 10 mil. euro, pe o piata estimata la 2 mld. euro. Pizza Hut a incheiat anul cu 13 restaurante in care s-au realizat un milion de tranzactii, cea mai mare unitate, cea din Dorobanti care a fost si prima deschisa, inregistrand 200.000 de tranzactii anuale. Cele mai multe restaurante, aproape jumatate din numarul total al unitatilor Pizza Hut, sunt plasate in Bucuresti, restul fiind deschise in marile orase (doua restaurante in Constanta, doua in Cluj-Napoca si cate un spatiu in Timisoara, Iasi si Bacau). Reteaua de restaurante este controlata de catre cinci firme cipriote, prin intermediul companiei American Restaurant System care detine franciza pentru Romania si Republica Moldova.
 
Howard Johnson
Popoviciu este si al doilea proprietar de hoteluri din Capitala, cele trei unitati pe care le controleaza, Howard Johnson, Ramada Plaza si Ramada Parc, inregistrand anul trecut venituri de aproximativ 28-29 mil. euro.
In prezent cel mai important proprietar de hoteluri din Capitala este George Copos, in conditiile in care Crowne Plaza si Hilton, controlate de el, au inregistrat anul trecut afaceri 31-32 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF. Hotelurile detinute de Popoviciu nu sunt investitii de la zero, ci hoteluri din perioada comunista care au fost cumparate de la stat dupa '90.
 
Kentucky Fried Chicken (KFC)
Pe segmentul restaurantelor de tip fast-food, Popoviciu controleaza indirect franciza Kentucky Fried Chicken (KFC), adusa in Romania de US Food Network, aflata in portofoliul grupului Altrom. Lantul de restaurante a raportat la nivel local o cifra de afaceri neta de peste 40 mil. euro pentru 2008, in crestere cu 25% fata de anul anterior, cand a realizat venituri de 31,5 mil. euro. KFC cuprinde in Romania 32 de unitati, in cadrul carora lucreaza 1.200 de angajati, conform ultimelor date disponibile.
 
Cladirea de birouri Dorobanti 239 - sediul Petrom
Cladirea de birouri Dorobanti 239 este unul dintre cele mai importante active pe care omul de afaceri le are in portofoliu, aici fiind sediul central al celei mai mari companii locale, Petrom. Aceasta cadire a facut obiectul unei posibile tranzactii in 2005 cu germanii de la GLL Partners, afacerea nu a fost insa finalizata, iar intre cele doua parti exista si in prezent un proces pe rol.

Alte afaceri:
Popoviciu controleaza impreuna cu partenerii sai, prin intermediul unor companii precum Comaliment, Meteor, Universal sau Practic, peste 50.000 de metri patrati de spatii comerciale, cele mai cunoscute fiind Big Berceni din sudul orasului sau Pavilionul H din parcul Herastrau, potrivit revistei Business Magazin.
Una dintre subsidiarele grupului controlat de Popoviciu a castigat in 2006 licitatia organizata de Primaria Sectorului 2, pentru atribuirea terenului de sub Piata Obor, cu intentia de a construi un mall in urma unei investitii estimate le vremea respectiva la 120 mil. euro. Proiectul nu a fost inceput pana in prezent.
Puiu Popoviciu (desen) a fost pentru o perioada ruda prin alianta cu Nicolae Badea (foto), presedintele clubului de fotbal Dinamo, ambii fiind ginerii fostului demnitar comunist Ion Dinca, supranumit "Te-Leaga". Cele doua fete ale lui Dinca, Doina (sotia lui Popoviciu) si Liliana (fosta sotie a lui Badea), erau ofiteri de contraspionaj, activand la Academia din Baneasa, la sectia dialecte arabe, potrivit ProSport.