Eveniment

Cine este Virgil Popescu, propunerea pentru Ministerul Economiei în Guvernul Orban

Cine este Virgil Popescu, propunerea pentru Ministerul...

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

24.10.2019, 16:02 450

Virgil Popescu, propus de PNL pentru Ministerul Economiei în Guvernul Orban, are 51 de ani şi este, din 2016, deputat la prim mandat în Circumscripţia electorală nr. 27 Mehedinţi, din partea Partidului Naţional Liberal, potrivit cdep.ro.

Ministerul Energiei a fost comasat cu Ministerul Economiei în crearea unui minister ce are în administrare principalele companii ale statului, în special cele din energie.

Popescu este vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, una dintre cele mai influente din Parlament. Din februarie 2018 este vicelider al grupului parlamentar al PNL.

Din 2001 este lector şi ulterior, din 2008, conferenţiar la Universitatea din Craiova, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, iar în perioada noiembrie 2013 – februarie 2014 a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Economiei din guvernul Ponta, însărcinat cu coordonarea Departamentului Comerţ Exterior si Relaţii Internaţionale.

În 2013 a ocupat timp de 3 luni funcţia de director al ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor) şi în perioada 1997 – 2001 a fost director al sucursalei PECO Mehedinţi a Petrom pe distribuţie şi comercializare produse petroliere, fiind însărcinat de asemenea cu elaborarea de strategii.

Popescu a intrat în politică ca membru PNŢCD, trecând ulterior la PNL. El mai este şi preşedintele organizaţiei Mehedinţi a liberalilor. Prima funcţie publică a deţinut-o în perioada 2007-2008, când a fost secretar de stat la Departamentul pentu Dialog Social din guvernul Tăriceanu.

Potrivit declaraţiei de avere, Popescu deţine în judeţul Mehedinţi 2,5 hectare de teren intravilan, 9,4 hectare de teren arabil şi 7.400 mp de teren forestier. La aceste se adaugă două apartamente trecute pe numele soţiei, Laura Negulescu, o casă de locuit şi una de vacanţă. Ministrul desemnat al Economiei mai deţine 25.630 de acţiuni la OMV Petrom, unde, după privatizare şi majorările de capital subsecvente, statul Român prin Ministerul Energiei are 20,6% din capitalul social al producătorului de petrol şi gaze. La preţul de zi al acţiunilor Petrom de la bursă, valoarea deţinerii se ridică la 10.930 de lei.

În conturi şi depozite bancare, precum şi în fonduri de investiţii, inclusiv asociate asigurărilor de viaţă, Popescu are în total circa 141.000 euro şi 408.000 lei. Pe partea de datorii, el a contractat în 2007 un credit de 150.000 euro, scadent în 2027.

Comasarea celor două ministere obligă guvernul să mute ori producătorii de energie ori transportatorii Transgaz şi Transelectrica la alt minister. Scenariul vehiculat este trecerea transportatorilor la un nou creat Minister al Infrastructurii, pentru ca România să se conformeze cu regula europeană de unbundling ce prevede separarea celor două activităţi, de producţie şi transport, dacă companiile sunt controlate de stat.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO