Eveniment

Cine face doza trei de vaccin: Este ferm recomandată categoriilor vulnerabile

Cine face doza trei de vaccin: Este ferm recomandată...

Autor: Andreea Tobias

12.10.2021, 14:24 2200

Medicul Valeriu Gheorghiţă aduce clarificări legate de administrarea dozei 3 de vaccin. Persoanele cu imunitate redusă au nevoie de recomandarea medicului.

Doza a treia este „ferm recomandată” persoanelor aflate în categorii vulnerabile, de peste 65 de ani, cu afecţiuni cronice şi cei care au risc crescut de îmbolnăvire prin natura profesiei, precum personal medical sanitar, din centre rezidenţiale, învăţământ, etc.

Dar, spune medicul, se pot vaccina şi celelalte categorii care au minim 6 luni de la doza a doua, fără să fie nevoie de o recomandare medicală specială în acest sens.

Pe 4 octombrie, Agenţia Europeană a Medicamentului a finalizat analiza datelor ştiinţifice şi a recomandat posibilitatea administrării acestei doze de rapel la minim 6 luni pentru categoriile care au minim şase luni de la vaccinare. În acest caz, este vorba despre o schemă de vaccinare 2 + 1.

Există o altă recomandare a Agenţiei Europene a Medicamentului care vizează persoanele cu imunitate redusă, precum cele aflate după un transplant, pacienţi oncologici în tratament sau în stadii avansate. În această situaţie, datele arată că după primele două doze de vaccin procentul celor care dezvoltă anticorpi în valoare protectoare este la circa 40%, mult sub valoarea regăsită la restul populaţiei care se vaccinează cu două doze. Adăugarea unei doze suplimentare, doza 3, la primele două doze iniţiale, duce la creşterea răspunsului imun cu un procent între 35 - 50% la cei care nu au răspuns la primele două doze. Astfel încât la aceste persoane schema iniţială de vaccinare va avea trei doze (doza a treia la o lună după doza a doua) şi este foarte probabil să aibă nevoie de un rapel. În această situaţie este vorba de o schemă 3+1.

Pentru aceste categorii este nevoie de recomandarea medicului specialist, a medicului curant care supraveghează şi îngrijeşte boala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO