Eveniment

Cine mai are un miliard de euro pentru malluri şi birouri

Cine mai are un miliard de euro pentru malluri şi birouri

Autor: Cristi Moga

24.03.2014, 00:04 420

Numărul dezvoltatorilor activi din piaţa imobiliară comercială - birouri, malluri şi spaţii logistice - se subţiază pe măsură ce o serie de noi proiecte sunt date în folosinţă, iar dificultăţile de finanţare întârzie revenirea în piaţă a altor investitori.

Totuşi, o serie de grupuri, care au, de cele mai multe ori, surse alternative de finanţare, au în lucru proiecte de aproape un miliard de euro, o felie destul de importantă din piaţa con­struc­ţiilor, scrie revista Business Construct în ediţia din luna aprilie, ce va apă­rea pe piaţă joi, ală­turi de Ziarul Financiar.

NEPI, Sonae Sierra, Immochan, Skanska, Globalworth şi AFI Europe sunt la ora actuală singurii investitori care au în lucru fiecare proiecte comerciale cu o valoare mai mare de 50 de milioane de euro, în con­diţiile în care majoritatea ora­şelor din ţară sunt saturate de malluri, iar în Bucureşti sunt peste 300.000 mp de birouri goale.

Într-o astfel de piaţă, băncile se feresc să dea bani pentru noi proiecte imo­biliare, astfel că aceşti investitori îşi riscă în cele mai multe cazuri propriile fonduri deoarece cred că pot găsi chiriaşi pentru clădirile pe care le construiesc.

Totodată, ei vor să profite de costurile mai mici cu terenurile, manopera şi materialele de construcţii, precum şi de pasivitatea celorlalţi investitori din această perioadă.

Ce proiecte au aceşti dezvoltatori în construcţie şi de unde au bani pentru investiţii?

Citiţi mai multe în revista Business Construct care apare joi

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO