Eveniment

Cine se află în spatele companiilor care asigură manevrarea bagajelor pe aeroportul Otopeni

Cine se află în spatele companiilor care asigură...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

26.01.2016, 00:04 2911

Globe Ground România şi Dnata Catering sunt două dintre companiile care asigură serviciile pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“, prima fiind responsabilă de manevrarea bagajelor, de transportul pasagerilor şi de curăţenie, iar cea de-a doua administrează serviciile de alimentaţie publică, dar este şi furnizor pe segmentul de catering pentru Tarom.

Globe Ground România este deţinută de compania de stat Tarom (37%), Compania Naţională Aeroportul Internaţional Henri Coandă (13%), Penauille Servisair din Olanda (25%) şi Balaclava din Olanda (25%), potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

În spatele companiei Balaclava este grupul Ţiriac Holdings, deţinut de omul de afaceri român Ion Ţiriac.

Compania Globe Ground a avut anul trecut o cifră de afaceri de 73,8 milioane de lei (circa 17 mil. euro), în creştere cu circa 4% faţă de anul precedent, un profit net de 10 milioane de lei şi un număr mediu de 792 de angajaţi, conform datelor de pe mfinante.ro.

Recent, angajaţii companiei au anunţat că organizează o grevă de avertisment, principalele revendicări fiind normarea muncii, dar şi creşterea salariilor. Greva, ce trebuia să aibă loc vinerea trecută, a fost amânată printr-o decizie a Tribunalului Ilfov. Alexandru Cristian Cioc, preşedintele Sindicatului Liber de Handling Aeronautic, spunea recent că un angajat debutant din cadrul companiei Globe Ground câştigă un salariu de până în 1.200 de lei/lună net.

„Echipa de management a Globe Ground este cea mai în măsură să ofere detalii despre situaţie şi evoluţia acesteia. Aceasta este mandatată să menţină relaţiile cu Sindicatul Liber de Handling Aeronautic, autorităţile şi mass-media. Drept urmare, Balaclava BV nu este în măsură să facă niciun comentariu cu privire la situaţia semnalată de redacţia Ziarul Financiar“, au declarat reprezentanţii Balaclava.

Pe de altă parte, Dnata Catering (fosta Alpha Rocas) este deţinută de Alpha Flight Group Limited (64% din acţiuni), Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (4,9%) şi Tarom (30,8%), conform datelor de la Registrul Comerţului. Printre cafenele şi restaurantele de pe aeroportul Otopeni administrate de compania Dnata sunt Brioche Doree, Burger King sau  Illy Café.

În 2014 (ultimele date disponibile pe mfinante.ro), compania a înregistrat a o cifră de afaceri netă de 76,4 mil. lei (circa 17 mil. euro), în creştere cu 20% faţă de anul precedent şi un profit net de 13,3 mil. lei (circa 3 mil. euro). Compania a avut un număr de 587 de angajaţi în anul 2014, conform datelor de pe mfinante.ro.

Compania din România a fost fondată în 1993. în 2005 Alpha Rocas SA a devenit o subsidiară a grupului britanic Alpha Group PLC, după ce firma britanică a achiziţionat achiziţionat 64,18% din acţiunile Abela Rocas, restul de acţiuni fiind deţinute de TAROM şi de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.

În 2010, arabii de la Dnata Catering au achiziţionat grupul britanic Alpha Flight Group Ltd, potrivit informaţiilor de pe site-ul Alpha Group. Dnata Catering este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii aeriene din lume, compania fiind axată  axată pe activităţi de manipulare la sol, cargo, travel şi servicii de catering aerian în 38 de ţări, potrivit informaţiilor de pe site-ul grupului Emirates.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO