Eveniment

Cine sunt cei care vor încasa peste 10.000 de euro pe lună de la stat? Eugen Nicolăescu a ajuns viceguvernator al BNR, iar Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte la ASF

Cine sunt cei care vor încasa peste 10.000 de euro pe...
25.05.2017, 00:04 1290

Deputatul PNL Eugen Nicolă­escu a fost validat ieri în funcţia de viceguvernator al Băncii Naţionale a României şi membru în Consiliul de Administraţie al instituţiei, în plenul reunit al Parlamentului, cu 275 de voturi pentru şi 39 contra, a anunţat Mediafax.

Eugen Nicolăescu a fost singurul candidat pentru funcţia de membru al CA şi viceguvernator al BNR, fiind susţinut de grupurile parlamentare ale PNL din Senat şi Camera Deputaţilor.

Eugen Nicolăescu a fost validat anterior de comisiile reunite de buget-finanţe cu 31 de voturi pentru şi 3 voturi împotrivă pentru o perioadă rămasă a mandatului de cinci ani, rămas vacant în urma arestării prevenite a liberalului Bogdan Olteanu, într-un scandal de corupţie în care este acuzat că ar fi luat un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vântu, pentru a mijloci pe lângă fostul premier Călin-Popescu Tăriceanu numirea unui om al său ca guvernator al Deltei, întrucât avea afaceri acolo.

Olteanu fusese trimis în poziţia de viceguvernator de PNL, ca urmare a altgoritmului parlamentar de din iunie 2014 - când a fost numit noul consiliu de administraţie  al BNR -, dar, în actualele condiţii politice, era greu de crezut că liberalii vor mai putea să-şi păstreze acest post - funcţiile în CA al BNR fiind împărţite potrivit algoritmului politic. Încă de la demisia lui Olteanu, preşedintele PSD Liviu Dragnea afirmase că social-democraţii vor propune un om al lor, dar s-au răzgândit şi au lăsat funcţia PNL.

Nicolăescu a fost ministru al sănătăţii în guvernul Tăriceanu şi este parlamentar de mai multe legislaturi.

Tot ieri plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului a adoptat hotărârea prin care Cornel Coca Constantinescu a fost numit în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) – membru executiv, coordonator al Sectorului Asigurări-Reasigurări din cadrul ASF.

Anterior, Cornel Coca Constantinescu a primit avizul favorabil pentru această funcţie din partea comisiilor pentru buget şi comisiilor economice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreşedinte al ASF, are o ex­perienţă de peste 25 de ani în do­me­niul pieţelor financiare. A ocupat, printre altele, poziţiile de vice­pre­şedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (2011 – 2013), preşedinte şi director general al MKB Romexterra Leasing (2003 – 2011), vicepreşedinte (2004) şi membru al Consiliului de Administraţie al Romexterra Bank (2004 – 2006).

El este doctor în ştiinţe economice, specialitatea finanţe, iar din anul 2010 este profesor asociat în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO