Eveniment

Cine sunt cele 12 victime decedate sâmbătă şi duminică, în urma tragediei de la Colectiv. Printre ele, fotografi, muzicieni sau studenţi străini

Cine sunt cele 12 victime decedate sâmbătă şi...

Autor: Departamentul Social

08.11.2015, 17:26 4102

Duminică, trei persoane rănite în incendiul de la clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa: Alexandra Rădulescu, Ayberk Manci şi Dan Matei Alexandru.

- Alexandra Rădulescu

Alexandra Rădulescu, căreia prietenii îi spuneau Sandy, avea 26 de ani, era din Braşov şi lucra ca barmaniţă în clubul Colectiv din Bucureşti. Aceasta era la muncă în seara în care a izbucnit incendiul şi a fost grav rănită.

Ea a fost internată în stare gravă la Spitalul Floreasca din Capitală, având complicaţii mari la plămâni, potrivit unor mesaje ale unor prieteni ai acesteia publicate pe Facebook. Aceştia au încercat în ultimele zile să strângă fonduri pentru a o ajuta pe Alexandra.

- Ayberk Manci

Ayberk Manci, cetăţean turc, era student la Facultatea de Studii Economice a Universităţii din Izmir şi se afla în România prin programul universitar Erasumus. Tânărul turc fusese rănit grav în incendiul din Clubul Colectiv din Bucureşti şi a murit la Spitalul Floreasca.

- Dan Matei Alexandru

În vârstă de 26 de ani, Dan Matei Alexandru era din Bucureşti şi a murit la Spitalul de Arşi.

 

Sâmbătă, nouă persoane rănite în urma incendiului din Colectiv şi-au pierdut viaţa - şapte în spitale din Capitală şi două imediat ce au fost transferate în Olanda: Daniel Ciobanu, Ionuţ Cosmin Popescu, Ionuţ Maior, Adrian Popa, Tullia Ciotola, Florin Popescu, Mavi Serian, Andra Elena Toader şi Alexandru Chelba.

- Daniel Ciobanu

Daniel Ciobanu, chitaristul trupei Prea Târziu, era în 30 octombrie în clubul Colectiv pentru a filma concertul trupei Goodbye to Gravity. Acesta avea 39 de ani, era tatăl a doi copii şi se ocupa şi de producţie audio-video, potrivit cumnatului acestuia, Andrei Ciobanu.

El a murit sâmbătă dimineaţă, la Spitalul de Arşi.

Potrivit cumnatului acestuia, Andrei Ciobanu, Daniel Ciobanu a suferit arsuri grave pe o suprafaţă de 47% din corp şi o deteriorare severă a căilor respiratorii cauzată de toxinele inhalate în incendiul din Colectiv. "Pielea arsă s-a suprainfectat", a mai scris Andrei Ciobanu.

Daniel Ciobanu trebuia să fie transferat joi, la un spital din Israel. Decizia de transfer a fost luată după vizita profesorului David-Michael Linton, directorul secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Hadassah Medical Center.

Vineri, reprezentanţii Spitalului de Arşi, întrebaţi despre Daniel Ciobanu, declarau că acesta era în stare foarte gravă şi a necesitat traheostomie de urgenţă.

"Medicii curanţi au considerat că ar avea mai multe şanse în străinătate. S-a luat legătura cu cei din Israel şi a venit un medic de ATI din Tel Aviv. Ei au un protocol care spune că nu pot primi un pacient decât după ce îl vede şi dă acceptul medicul lor. S-a dat acceptul, undeva în jurul orei 14.00 s-au făcut demersurile să vină un avion al lor şi un medic ATI specializat pe zbor. Când au venit să-l ia, la ora 21.30, au considerat ca transferul nu e foarte sigur, ca atare nu a fost preluat de avion şi de spital, pentru că ei au considerat că este periculos să fie transportat, pentru că se poate întâmpla ceva în timpul transportului. Medicii de aici nu au nicio legătură. Medicii de aici fac toate eforturile, ei au avut iniţiativa să fie transferat, pentru că este un pacient extrem de grav", spunea un medic de la Spitalul de Arşi.

"Noi am făcut toate eforturile, specialistul din Israel a venit şi a zis că şansele lui sunt de maximum 20-30 la sută. Am trimis toate documentele pacientului", mai spunea medicul de la Spitalul de Arşi.

- Ionuţ Cosmin Popescu

Ionuţ Cosmin Popescu era internat la Spitalul de Arşi şi avea arsuri pe 80 la sută din suprafaţa corpului, fiind de o săptămână în comă indusă. El a murit sâmbătă.

Ionuţ Cosmin Popescu, în vârstă de 32 de ani, era din Focşani, dar lucra în Bucureşti. Fiu al lui Valter Popescu, fost director al societăţii de termoficare din Focşani (ENET SA), şi al doctorului Anişoara Popescu, Ionuţ Cosmin Popescu s-a numărat printre victimele incendiului din clubul Colectiv, în care a decedat şi prietena tânărului, Monica Tănăsoiu, în vârstă de 35 de ani. Fata era din Ploieşti, dar locuia în Bucureşti, unde lucra la o agenţie de publicitate. Monica Tănăsoiu a murit chiar în noaptea incendiului, fiind identificată de către mama sa, a doua zi, la morgă, după cercei.

- Ionuţ Maior

La Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a murit, sâmbătă, Ionuţ Maior (27 de ani). Soţia acestuia este internată, în urma incendiului din Colectiv, tot în Spitalul Universitar, aceasta fiind detubată recent, după ce mai multe zile a fost în stare gravă.

Ionuţ Maior era din Bacău şi a fost basist al trupei Bruma, potrivit informaţiilor de pe pagina sa de Facebook, unde el postase, în ultima perioadă, mai multe filmuleţe cu piese ale trupei Goodbye to Gravity, la al cărei concert se afla împreună cu soţia sa. Tânărul suferise arsuri grave după ce, în urma incendiului, s-a aruncat peste soţia sa pentru a o salva.

- Florin Popescu

Florin Cristian Popescu, bodyguardul clubului Colectiv, era internat la Spitalul SRI, în stare critică, cu pronostic rezervat.

Florin Cristian Popescu, în vârstă de 35 de ani, era din Bucureşti şi lucra ca bodyguard în clubul Colectiv. Acesta a fost grav rănit în incendiul din club, în timp ce încerca să salveze victime ale tragediei. El a decedat, sâmbătă, în Olanda, unde fusese transferat.

Florin Cristian Popescu nu mai avea părinţi, aceştia fiind decedaţi, iar după tragedia din Colectiv prietenii lui s-au mobilizat pe Facebook şi au distribuit fotografii cu el pentru a-i găsi rudele.

"Apel umanitar! Prietenul nostru drag Popescu Florin Cristian, fiul asistentei Bibi Iordănescu, este una dintre victimile teribilului incendiu. Din păcate, părinţii au decedat si nu cunoaştem nicio rudă sau un prieten apropriat. Este internat în stare foarte gravă la Spitalul SRI.( Terapie Intensiva). Vă rugăm frumos să ne ajutaţi cu distribuirea acestui mesaj!. Doar dacă suntem mai mulţi mesajul este văzut şi reuşim sa informăm în timp corespunzător familia. Ajutaţi-ne să îl salvăm!", scria un prieten al tânărului.

- Tullia Ciotola

Unul dintre răniţii care au murit în Olanda, unde fuseseră transferaţi sâmbătă, este o tânără italiancă, Tullia Ciotola, în vârstă de 20 de ani.

Presa din Italia a relatat despre ea că era studentă la Universita Orientale di Napoli şi se afla la Bucureşti în cadrul programului Erasmus. Tânăra a mers în clubul Colectiv în 30 noiembrie împreună cu alţi colegi din cadrul programului, doi spanioli, un turc şi un german. Atunci când a izbucnit incendiul, ea ar fi încercat să îşi găsească prietenii, dar bucăţi incandescente au căzut peste ea, tânără fiind transportată la spital cu arsuri pe 50 la sută din suprafaţa corpului.

Ea a fost internată la Spitalul SRI "Agrippa Ionescu", presa italiană relatând că avea plămânii grav afectaţi în urma incendiului, ceea ce făcea ca un eventual transfer al ei la o unitate medicală din Italia să fie exclus.

Părinţii tinerei au venit la Bucureşti de urgenţă, iar colegii săi de la universitatea din Napoli au afişat un banner cu mesaje de susţinere pentru tânără.

Tullia Ciotola a murit sâmbătă dimineaţă, la Rotterdam, unde a fost transportată cu o aeronavă militară, pentru a fi tratată într-un spital din Olanda.

- Mavi Serian

Mavi Serian avea 25 de ani şi era originară din Constanţa. Aceasta era absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine (maghiară-engleză, promoţia 2012) şi a Masteratului de Studii Culturale Britanice (promoţia 2014) din cadrul Departamentului de Engleză al Universităţii din Bucureşti. Ea cunoştea mai multe limbi: turcă, engleză, spaniolă, franceză, maghiară şi coreeană.

Tânăra din Constanţa a fost ghid turistic, apoi a lucrat la Hewlett-Packard, iar din ultima lună a anului trecut era angajată la Oracle.

Mavi Serian a murit sâmbătă seară, la Spitalul "Bagdasar Arseni". De altfel, mai mulţi angajaţi ai Oracle au murit sau au fost răniţi în urma incendiului de la Colectiv.

- Andra Elena Toader

Andra Elena Toader, în vârstă de 30 de ani, era din Bacău şi lucra ca fotograf la un studio de evenimente. Ea se afla în clubul Colectiv în momentul declanşării incendiului alături de sora sa, Gabriela Toader Ursu, şi de prietenul ei, Andrei. Toţi trei au fost răniţi, potrivit unui mesaj publicat pe Facebook de o apropiată a acesteia, Alina Roxana Sociu.

Conform acesteia, după incendiu, Andra Elena Toader a fost "în comă indusă, având arsuri pe o mare parte a corpului şi căile respiratorii distruse de fumul toxic şi fierbinte inhalat".

"M-am trezit cu speranţa că am visat urât... Şi că Andra nu era în acel club blestemat. Şi că e ok, acasă (...) M-aş duce la Dumnezeu să îl întreb de ce nu a lasat-o să plece când a vrut şi s-a întors în club după aparatul foto exact când a început totul? De ce aşa... Chiar nu merita. Nu era satanistă. Nimeni de acolo nu era. Ieşise să sărbătorească cu sora ei, venită sa o viziteze. Era un om care ajuta alţi oameni. Sărmani", a mai scris pe Facebook Alina Roxana Sociu.

Andra Elena Toader a murit, sâmbătă seară, la Spitalul Floreasca din Capitală.

- Alexandru Chelba

Alexandru Chelba avea 33 de ani şi era fotograf, el fiind rănit grav la clubul Colectiv, unde filma atunci când s-a declanşat incendiul. Medicii spuneau că avea arsuri pe o suprafaţă mare din corp şi arsuri de căi aeriene.

În 4 noiembrie, Cabral a scris un text emoţionant despre Alex Chelba, prietenul său care la acel moment se lupta să supravieţuiască.

"E solid prietenul meu. Şi destul de înalt. Şi râdem mult. Cu toate că nu ştie de glumă, râdem mult. Alex Chelba îl cheamă. Şi e un capsoman şi-un fixist. Are 33 de ani şi e un băiat serios. Uneori chiar enervant de serios. Munceşte de rupe. Aleargă cu aparatul ăla al lui, cară multe kile de obiective, fuge dintr-un loc într-altul... ba fotografie, ba video. Nu ştie să zică nu. Cu toate că nu-i tace gura aia bogată... nu ştie să refuze. Sare să ajute, să sprijine, să rezolve. E un băiat extraordinar. Şi plâng ca un idiot pentru că nu-mi aduc aminte să-i fi spus vreodată cât de mişto cred că este", scria Cabral pe blogul său.

El spunea că Alex Chelba a fost la concertul susţinut în 30 octombrie în clubul Colectiv de către trupa Goodbye to Gravity şi filma atunci când s-a declanşat incendiul.

"Când s-a declanşat iadul, el filma, fix în partea cealaltă faţă de ieşirea blestematului club. Când s-a pornit totul, a încercat să iasă. N-a reuşit. A căzut la câţiva metri de ieşire, năucit de fumul toxic, simţind cum arde carnea pe el. Au început să-l calce oamenii în picioare. A reuşit să se mai târască unul sau doi metri... cineva din intrare l-a tras afară. Poate Despot, poate Rugină, poate Claudiu, poate un altul dintre cei care s-au dovedit a fi eroi în noaptea aia groaznică. L-au tras afară şi pe el şi pe aparatul lui, pe care instinctiv i se încleştaseră mâinile. Aparatul lui, cumpărat din multe, foarte multe ore de muncă. Aparatul lui, pentru care mai trebuie să muncească. Aparatul lui nou-nouţ şi care acum e o epavă", povestea Cabral.

El spunea că Alex Chelba a ajuns la spital pe picioarele sale şi a povestit ce s-a întâmplat cu amănunte. "Am ajuns să-l văd la câteva ore după, de la aeroport am alergat direct la el. Era intubat, începuseră să apară problemele. Am vorbit puţin, l-am certat, l-am necăjit că mă duc să mănânc falafel fără el... încercam să fac glume şi tot ce reuşeam era să-mi muşc buzele ca să nu-mi bubuie lacrimile", afirma Cabral.

"Ne-au mutilat prietenii (...) Ne-au nenorocit prietenii", a mai scris Cabral, relatând la momentul respectiv că Alex Chelba se chinuia să supravieţuiască.

"Am despăturit un cearşaf şi-am pus aparatul lui Alex pe el. De patru zile ne-am mutat la spital. De patru zile ne-am abandonat vieţile, de dimineaţă şi până în noapte stăm acolo. Dar acum e seară şi după ce-am despăturit un cearşaf i-am pus aparatul pe el. O epavă. Plastic ars, plastic crăpat, plastic topit. Până şi cauciucul e topit. Mă uit la aparatul ăsta şi mi-e groază să ştiu că şi carnea lui Alex a păţit la fel. Ştiu ce-am de făcut. I-l dau la reparat. Şi dacă nu se repară... îi fac rost de altul. Aparatul ăsta este viaţa lui. Dacă salvez aparatul... îl salvez şi pe el. Dacă repar aparatul nu-mi moare prietenul. Un om extraordinar, un fotograf bun, un om incredibil de muncitor. Şi de corect. Prietenul meu, Alex", spunea Cabral la momentul respectiv.

- Adrian Popa

Adrian Popa a murit sâmbătă, la Spitalul Floreasca. Adrian Popa, în vârstă de 29 de ani, era pasionat de fitness şi culturism şi fusese grav rănit în incendiul izbucnit în clubul Colectiv.

Bilanţul persoanelor decedate în tragedia de la Colectiv a ajuns la 44.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO