Eveniment

Cine vrea să lucreze la Parlament? Cel mai nou proiect: studenţii ar putea face intership sau voluntariat în cadrul birourile parlamentare

Cine vrea să lucreze la Parlament? Cel mai nou proiect:...

Autor: Ana Petrescu

03.03.2019, 09:26 169

Deputatul independent Oana Bîzgan a depus, la Senat, un proiect care dă posibilitatea studenţilor sau absolvenţilor să facă intership sau voluntariat în cadrul birourilor parlamentarii, scopul fiind ca aceştia să îşi dezvolte abilităţile profesionale în domeniu.

Iniţiativa legislativă propune completarea articolului 38, alin. (12), din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, prin introducerea a trei noi alineate după cum urmează:

„(12²) În cadrul birourilor parlamentare pot fi organizate şi desfăşurate programe de internship în condiţiile Legii nrn. 176/2018 privind internshipul, precum şi activităţi de voluntariat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România, cu modificările şi completările ulterioare;

(12ᶾ) Programele de internship, respectiv activităţile de voluntariat au ca scop experimentarea de către interni sau voluntari a specificului activităţii birourilor parlamentare şi dezvoltare de abilităţi profesionale în domeniu;

(12⁴) Derularea programelor de intership şi a activităţilor de voluntariat au loc în urma încheierii unui contract de intership, respectiv de voluntariat în condiţiile legii, la propunerea deputatului sau a senatorului în cauză”.

Oana Bîzgan susţine, în expunerea de motive, că astfel de programe de intership sau de voluntariat ar creşte gradul de transparenţă al parlamentarului şi ar oferi ocazia tinerilor interesaţi să se implice în procesul de reprezentare a cetăţenilor.

„Desfăşurarea de programe de intership sau de voluntariat în cadrul birourilor parlamentare conduce la creşterea transparentizării activităţii deputatului sau a senatorului şi oferă oportunitatea celor interesaţi să se implice activ în procesul de reprezentare a cetăţenilor. Mai mult decât atât, pentru tineri şi nu numai, un astfel de program constituie un mijloc de dezvoltare a unor abilităţi practice sau a unor competenţe profesionale în domeniul politicului”, explică iniţiatorul, în expunerea de motive.

„Pentru cei care studiază sau deţin deja o licenţă în ştiinţe politice, relaţii internaţionale, drept, economie, ş.a.m.d., un program de internship sau o serie de activităţi voluntare pot facilita tranziţia de la mediul academic la piaţa muncii. Astfel, în cadrul birourilor parlamentare vor avea oportunitatea să pună în practică cunoştinţele teoretice acumulate până la acel moment şi să experimenteze, respectiv să se familiarizeze cu specificul activităţii de parlamentar”, mai arată deputatul independent.

Aceasta vorbeşte şi despre prejudecăţile şi stereotipurile negative create cu privire la parlamentari care, prin propunerea legislativă, ar fi disipate.

„Nu de puţine ori au fost criticaţi aleşii din cauza incapacităţii de a asigura un dialog real cu cetăţenii, drept pentru care un apărut multiple steortipuri negative cu privire la activitatea de parlamentar. Tinerii refuză să se implice în politică sau prea puţini o fac, fie pentru la baza credinţelor lor stau stereotipurile negative, de altfel puterni înrădăcinate în societate, fie pentru nu înţeleg cum funcţionează politica şi au reţineri sau temeri. Un mijloc sigur de a demonta prejudecăţile şi de a încuraja implicarea, respectiv construirea unei viitoare cariere în politică este asigurarea accesului la experienţe de lucru în cadrul birourilor parlamentare”, conchide sursa citată.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO