Eveniment

Ciocnire de la distanţă Dragnea - Iohannis: Numele premierului ar putea fi decis la Curtea Constituţională

Constituţia nu-i interzice nici ea lui Liviu Dragnea să fie premier, pentru că instanţa nu i-a îngrădit drepturile electorale. Dacă Iohannis nu-l desemnează premier, cazul va ajunge la Curtea Constituţională

Constituţia nu-i interzice nici ea lui Liviu Dragnea să fie premier, pentru că instanţa nu i-a îngrădit drepturile electorale. Dacă Iohannis nu-l desemnează premier, cazul va ajunge la Curtea Constituţională

Autor: Iulian Anghel, Liviu Dădăcuş

14.12.2016, 00:04 399
Preşedintele ar fi fost obligat să numească un premier de la PSD doar dacă acest partid avea 50% din voturi. Însă are 45%, un scor oricum imens care îl îndreptăţeşte să ceară să conducă guvernul, dar care îi permite preşedintelui să meargă pe procedura standard de consultare a partidelor înainte de desemnarea premierului.

Orgoliul PSD este însă la cote maxime: nu va merge la consultările care încep astăzi la Cotroceni cu partidele intrate în parlament.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că nu va merge la consultările de la Cotroceni doar pentru a face exerciţii de imagine: „Nu putem da curs unei invitaţii care se bazează pe un articol greşit din Constituţie. E straniu că sunt chemate la consultări partide neparlamentare. PSD respectă Constituţia. Cum să mergem cu o propunere când parlamentarii nu sunt validaţi? PSD nu va grăbi niciun demers.“ Dragnea mai spune că articolul 85 din Constituţie, care stă la baza invitaţiei, prevede inclusiv numirea guvernului după votul de învestitură din Parlament: „Cum putem face asta când nu avem nici măcar oficializarea datelor alegerilor?“ Dragnea a mai spune că, în opinia sa, consultările se pot face doar în baza articolului 103, care se referă la majorităţile stabilite în Parlament şi despre care nu se poate vorbi decât după validarea fiecărui parlamentar.

În fapt însă, în discuţie nu este dacă PSD va desemna premierul, pentru că nu există o altă soluţie, ci dacă acesta va fi Liviu Dragnea.

Dragnea are o condamnare penală cu suspendare pentru implicarea sa în referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Băsescu. Iar o lege din 2001 interzice cuiva care are o condamnare penală să ocupe o funcţie în guvern. Dar nu-i interzice să fie parlamentar, de exemplu. Constituţia nu-i interzice nici ea lui Liviu Dragnea să fie premier, pentru că instanţa nu i-a îngrădit drepturile electorale. Dacă Iohannis nu-l desemnează premier, cazul va ajunge la Curtea Constituţională.

 

Iohannis o ţine pe a lui: Nu desemnez premier o persoană cu probleme de integritate

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ieri că va începe consultările cu partidele intrate în Parlament, reiterând: „Criteriile de integritate rămân în picioare pentru de­semna­rea premierului“.

„Criteriile de integritate, le-am enunţat înainte de campanie, ca să nu fie discuţii după. Ele rămân în vigoare.“

Or, cel care are „probleme de integritate“ este şeful PSD.

Şeful statului a spus că legea care interzice unor persoane condamnate penal să facă parte din Executiv, care ar putea fi atacată de Avocatul Poporului la Curtea Constituţională, este „o chestiune secundară“.

 

Avocatul Poporului intră în arenă

Serviciul Contencios Constituţional va analiza oportunitatea sesizării Curţii Constituţionale de către Avocatul Poporului în ceea ce priveşte legea care interzice condamnaţilor penal să facă parte din guvern.

„În urma dezbaterilor din mass-media legate de unele prevederi ale legii nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea guvernului României şi a ministerelor şi pentru evitarea oricăror speculaţii, Avocatul Poporului precizează că Serviciul Contencios Constituţional a fost însărcinat să analizeze oportunitatea sesizării din oficiu a Avocatului Poporului cu privire la problematica generată de unele prevederi ale legii sus-menţionate. Avocatul Poporului precizează că orice demersuri va întreprinde în perioada următoare, acestea vor fi în conformitate cu Constituţia şi legile statului“, potrivit Avocatului Poporului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO