Eveniment

Ciolos catre fermierii romani: Ramaneti cum sunteti, avem nevoie si de alternative

Ciolos catre fermierii romani: Ramaneti cum sunteti, avem nevoie si de alternative
12.04.2010, 00:00 49

"Ce astept din partea tuturor statelor membre, inclusiv dinpartea Romaniei - sa se implice cu argumente pentru pastrarea sipromovarea in viitoarea politica europeana a unor tipuri deagricultura, a unor tipuri de produse care le sunt caracteristice.Sa vada in reformarea Politicii Agricole Comune o oportunitate de aoferi Europei modele alternative", a declarat Dacian Ciolos intr-uninterviu acordat agentiei de presa Mediafax.

Agricultura romaneasca este caracterizata de cultura mare degrau, porumb sau floarea-soarelui, care se pliaza pe suprafete de40.000-50.000 de hectare, dar si de exploatatiile mici de deal simunte, avand 2-3 hectare si cateva animale.

"Reformarea Politicii Agricole Comune (PAC) presupune oradiografie a tuturor tarilor membre, iar acum Romania are sansa,pentru prima data, de a-si impune punctul de vedere in legatura cutipul de agricultura pe care il face. Ministerul Agriculturiilucreaza in prezent la un pachet care sa promoveze diversesectoare, cum ar fi legumicultura, pomicultura, zootehnia, zona dedeal si munte care vor putea primi subventii diferite, alte formede sprijin", anunta pentru ZF Adrian Radulescu, secretar de stat incadrul Ministerului Agriculturii.

Ciolos, ales comisar european pentru portofoliul agricultura lainceputul acestui an, se afla in plin proces de reformare a PAC,mizand pe orientarea "spre piata, spre calitate, spre exploatareadurabila a resurselor naturale".

"Trebuie sa ne intoarcem la intrebarile importante: de ce avemnevoie de o politica europeana, de ce avem nevoie de o politicaagricola comuna, de ce fel de politica agricola comuna avem nevoieintr-o Uniune cu 27 de state membre, cum raspundem noilor provocariprivind raritatea resurselor naturale, diversitatea agriculturiloreuropene? Abia dupa aceea vorbim de instrumente, despre plati,despre mecanisme de piata", crede Ciolos.

Comisarul european spune ca in treizeci de ani tabloulproductiei de alimente si al agriculturii europene va arata diferitfata de cel creionat in prezent, eventuala disparitie aagriculturii din mediul rural urmand sa aiba repercusiuni serioaseasupra economiei si a spatiului rural. "Securitatea alimentara dinEuropa de azi nu este un bun castigat pe vecie. Sunt studii carearata ca piata mondiala a alimentelor va deveni tot mai instabilasub presiunea cresterii demografice si chiar a speculatiilor carese pot face cu produse alimentare", spune Ciolos.

Optzeci la suta din peisajul Uniunii Europene este administratde agricultori, care insa nu reprezinta nici 5% din populatiaUniunii Europene.

"Fermierii si taranii din Europa si de pe la noi muncesc dingreu sa-si faca un trai. Pe langa produsele pe care le vand,agricultorii creeaza insa si bunuri care nu sunt remunerate depiata, nu se regasesc in pretul produselor pe care le cumparam.Vorbesc de calitatea apei, a solului, de pasuni si paduri, de zonecare fara agricultura ar deveni deserturi", este de parere Ciolos,care asigura ca toti agricultorii, fie din vechile state membre,fie din statele noi, din diferite regiuni, din diferite tipuri deagricultura, "vor primi un sprijin echitabil, transparent,justificat".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO