Eveniment

Cioloş: Compensaţiile pentru producătorii români de legume, 41,9%-67,7% din preţul mediu european

Autor: Crasnea Indira Oleana Lavinia

07.06.2011, 16:14 65

Compensaţiile pentru producătorii români de legume afectaţi decriza generată de epidemia E.coli vor varia între 41,9% şi 67,7%din preţul mediu european la castraveţi, roşii şi salată, pentruproducătorii organizaţi, a declarat, marţi, pentru Mediafax, comisaruleuropean Dacian Cioloş.

"În funcţie de tipul retragerii şi de produs, compensaţia vavaria între 41,9% şi 67,7% din preţul mediu european la castraveţi,roşii şi salată, înregistrat în luna iunie, între 2007 şi 2010,aceasta fiind perioada de referinţă utilizată de Comisie în cazulde faţă, pentru producătorii organizaţi", a precizat comisaruleuropean al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, adăugând că, pentruproducătorii neorganizaţi compensaţia va fi "ceva mai mică" şi seva asigura din fondul european de urgenţă.

"Compensaţia se va acorda pentru pierderile din perioada 27 mai- 30 iunie, când estimăm că criza de încredere fitosanitară se vafi terminat, în zilele acestea izolându-se cauzele ei ultime şimecanismele de propagare. Bugetul total depinde de cererileefective de compensaţie, poate fi în jurul a 180 de milioane deeuro", a mai spus, pentru MEDIAFAX, comisarul european.

Comisarul Cioloş crede că această criză îi oferă şioportunitatea de a "sugera, încă o dată, cu tărie" fermierilorromâni să aibă "mai multă încredere" în formele asociative, careau, de fapt, legătură cu "necunoscutele capitalismului".

"Este un moment bun pentru a sugera încă o dată cu tăriefermierilor din Romania să aibă mai multa încredere în formeleasociative. Ele nu au nimic de a face cu regimuri trecute, ci dupăcum vedeţi, cu necunoscutele capitalismului. Cadrul legal europeandă mai multe posibilităţi de ajutorare a celor care încearcă să seajute singuri în primul rand, asociindu-se, în acest caz, înorganizaţii de producători", a comentat Cioloş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO