Eveniment

Cioloş: Discuţiile de la Muncă au vizat programele de inserţie socială, ocuparea forţei de muncă

Cioloş: Discuţiile de la Muncă au vizat programele de...

Autor: Alice Draghici

18.01.2016, 16:36 84

"Ne-am concentrat discuţia pe trei teme mari. Prima legată de ocuparea forţei de muncă şi mai ales măsuri pentru a stimula tinerii pentru a intra în câmpul muncii. Am discutat şi despre programele de inserţie socială şi de reducere a sărăciei şi am discutat puţin şi despre a treia prioritate privind protecţia şi drepturile lucrătorilor migranţi", a declarat prim-ministrul Dacian Cioloş.

Premierul a precizat că s-a concentrat în a discuta cu conducerea Ministerului Muncii despre nevoia de a creşte eficienţa utilizării diferitelor instrumente de asistenţă şi incluziune socială.

"Atunci când vorbim de sărăcie, de exmplu, de sărăcia în mediul rural, (...) asta presupune o conlucrare şi o coordonare a programelor pe care le are Ministerul Muncii cu programele pe care le are Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii sau Ministerul Agriculturii, în aşa fel încât, la nivel local, responsabilii, primăriile grupurile de acţiune locală să poată să vină cu abordări integrate şi să nu fie blocate cu o birocraţie foarte rigidă la nivelul diferitelor programe pe care le avem la nivel naţional", a precizat Cioloş.

El a adăugat că, în perioada următoare, se va lucra cu grupuri ale reprezentanţilor acestor ministre, autorităţi de management pentru fonduri europene şi ale diferitelor instituţii care gestionează inclusiv programe de finanţare din bugetul naţional pentru a "da mai multă claritate a instrumentelor pe care le au la dispoziţie şi a modului în care ele pot să fie folosite la nivel local pentru a putea rezolva o problemă sau alta".

Totodată, Cioloş i-a încurajat pe reprezentanţii Ministerului Muncii să "lucreze într-un mod mai deschis cu diferiţi actori neguvernamentali" care au experienţă în aplicarea unor programe privind politicile sociale.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a stabilit trei priorităţi strategice pentru anul 2016: creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă, aplicarea Strategiei Naţionale privind Incluziunea Socială şi Reducerea sărăciei şi asigurarea asistenţei şi protecţiei lucrătorilor migranţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO