Eveniment

Circa 60% din suprafaţa de birouri programată să fie finalizată în acest an nu are încă chiriaşi

Circa 60% din suprafaţa de birouri programată să fie...

Autor: Cristina Cuncea

03.03.2014, 20:50 158
Aproximativ 60% din spaţiile de birouri pe care dezvoltatorii imobiliari au anunţat că le vor finaliza în acest an nu au încă chiriaşi, gradul de neocupare variind în funcţie de proiect de la 0% la 100%, potrivit datelor centralizate de Mediafax.

Dezvoltatorii vor finaliza şapte clădiri de birouri importante în Bucureşti şi Cluj-Napoca, în acest an, cu o suprafaţă totală de 136.000 de metri pătraţi, din care aproape 53.000 de metri pătraţi sunt închiriaţi până în prezent.

City Offices este primul proiect de birouri care ar trebui finalizat în acest an, potrivit declaraţiilor anterioare ale reprezentanţilor Globalworth Asset Managers, companie în administrarea căreia se află proiectul. Imobilul, rezultat din transformarea spaţiilor City Mall, are o suprafaţă de birouri de circa 25.000 de metri pătraţi şi o parcare de 1.200 de locuri, precum şi acces la staţia de metrou Eroii Revoluţiei.

Datele disponibile în prezent arată că nu există niciun chiriaş pentru imobilul din Eroii Revoluţiei.

În luna martie, grupul belgian Atenor urmează să livreze prima clădire din complexul Hermes Business Campus, în apropierea staţiei de metrou Pipera.

Imobilul, cu o suprafaţă de 18.000 de metri pătraţi şi care reprezintă o investiţie de circa 25 milioane de euro, nu a reuşit să atragă chiriaşi decât pentru 20% din spaţii.

Într-o situaţie mult mai bună se află grupul AFI Europe, care înainte de livrarea programată pentru luna aprilie a închiriat integral al doilea imobil din complexul AFI Park. Cu o suprafaţă închiriabilă de 12.500 de metri pătraţi, clădirea va fi ocupată de producătorul de jocuri Electronic Arts.

În paralel, AFI lucrează la a treia clădire, de aproximativ aceeaşi dimensiune, din care 5.000 de metri pătraţi vor fi ocupaţi din decembrie, data prevăzută pentru finalizare, de grupul britanic din industria IT Endava.

Şi compania S Group din Cehia, care a mizat circa 55 de milioane de euro pe dezvoltarea clădirii de birouri Green Gate, de 30.000 de metri pătraţi lângă Piaţa Chirigiu, a reuşit să atragă chiriaşi pentru o mare parte din spaţii. Construcţia va fi de asemenea finalizată în primăvara acestui an, respectiv luna mai, principalul chiriaş fiind TeamNet, companie care activează tot în zona IT. În total, imobilul este închiriat 70%.

„Suntem cu închirierea clădirii acolo unde ne-am propus să fim. Acesta este nivelul pieţei, este greu să găseşti chiriaşi pentru 20.000-30.000 de metri pătraţi într-un an. Ne propunem ca într-o perioadă de un an de la livrarea clădirii să reuşim închirierea integrală a spaţiilor. Faţă de 2013, în acest an vedem o îmbunătăţire a pieţei, lucrurile parcă se mişcă un pic mai repede“, au declarat reprezentanţii Green Gate.

Tot în această primăvară, respectiv luna aprilie, omul de afaceri Ovidiu Şandor va finaliza în Cluj-Napoca, împreună cu fondul sud-african de investiţii NEPI, o clădire de birouri, investiţie de circa 25 milioane de euro.

Potrivit declaraţiilor anterioare ale reprezentanţilor dezvoltatorului, clădirea, cu o suprafaţă de 19.000 metri pătraţi, este închiriată în proporţie de circa 40%, estimând însă un grad de ocupare de minimum 70-75% înainte de livrare.

Seria clădirilor de birouri programate pentru acest an include şi Skanska Green Court din Bucureşti, cu data de finalizare stabilită în luna octombrie. Primul proiect de birouri dezvoltat de către Skanska în România va fi finalizat în trei faze, iar prima clădire va avea 19.500 metri pătraţi suprafaţă închiriabilă. Clădirea are 12 etaje, 3 nivele de parcare subterane cu 280 locuri.

Potrivit celui mai recent studiu al companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle, rata medie de neocupare pe piaţa de birouri din Bucureşti este estimată la 14,4%. Având în vedere numărul ridicat de clădiri de birouri de dimensiuni mari care vor fi finalizate în prima jumătate a lui 2014 este de aşteptăt ca rata medie de neocupare să crească temporar în următoarele luni.

În acelaşi timp, consultanţii imobiliari mizează în acest an pe creşterea ponderii contractelor de închiriere încheiate de companii noi pe piaţă sau de companii care îşi vor mări suprafeţele pe care le ocupă în prezent.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO