Eveniment

CIS: Aplicaţi legea regenerabilelor şi vor veni investiţii de 5 mld. euro

CIS: Aplicaţi legea regenerabilelor şi vor veni investiţii de 5 mld. euro

Frank Haj­dinjak, directorul general al E.ON Româ­nia

Autor: Roxana Petrescu

23.03.2011, 23:42 54

Investitorii străini spun că dacă legea prin care suntsprijinite investiţiile în energia verde nu devine aplicabilă,România poate pierde proiecte de circa cinci miliarde de euro petermen mediu.

Energia din surse regenerabile şi în special cea eoliană esteunul dintre puţinele sectoare care anul trecut au atras investiţiifără precedent, de circa 800 de milioane de euro, din partea unorgrupuri străine gigant chiar şi în ciuda neclarităţilor careplanează asupra cadrului legislativ.

Proiectele realizate sunt însă câteva excepţii, pentru că foartemulţi investitori stau în aşteptare. Motivul este destul de simplu.Proiectele de energie verde sunt mult mai costisitoare faţă de celeconven­ţionale. Pentru a fi rentabile şi atractive pen­truinvestitori acestea sunt sprijinite prin anumite scheme suport,lucru care nu se în­tâmplă doar în România. Problema este că deşiîn România există o lege promulgată din 2008, care a suportatanumite modificări anul trecut, proiectul nu are nici avizulComisiei Europene şi nici norme de aplicare. Mai mult, potrivitunor declaraţii re­cente, chiar dacă nici măcar nu este aplicabil,textul legii ar putea fi modificat, existând temeri legate deposibile supra­compensări.

"Autorităţile române au trimis Directo­ratului pentru Competiţieal Uniunii Euro-pene o propunere privind posibilitatea de a revizuischema de acordare a certificatelor verzi, începând cu 2017, înfuncţie de pro­fita­bilitatea proiectelor imple­mentate până ladata respectivă", a precizat Frank Haj­dinjak, preşedintelegrupului de lucru pe energie al Consiliului Investitorilor Străinişi director general al E.ON Româ­nia, citat de Mediafax.

În acest context, Jean Valvis, proprie­tarul Valvis Holding,copreşedintele Comi­siei de energie regenerabilă din CIS, a arătatcă dacă legislaţia va fi modificată, va anula orice investiţie înacest sector.

"Într-un scenariu conservator, în următorii ani capacitateainstalată a proiec­telor eoliene ar putea ajunge la circa3.000-4.000 de MW, ceea ce înseamnă investiţii de aproximativ 5mld. euro luând în calcul un preţ de 1,7 mil. euro pe MW. Aceştibani sunt blocaţi pentru că nu se aplică legea. Aplicaţi legea şitoţi aceşti bani vor veni aici", a spus la rândul său TanguyMoulin-Fournier, membru al grupului de lucru pe energie din cadrulCIS.

CIS este o organizaţie care grupează 125 dintre cele mai maricompanii din România cu afaceri cumulate de 36 de miliarde deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO