Eveniment

​Citigroup îşi sfătuieşte clienţii să nu mai tranzacţioneze lire până la finalizarea votului pentru planul Theresei May pentru Brexit

​Citigroup îşi sfătuieşte clienţii să nu mai...

Autor: Tibi Oprea

15.01.2019, 14:20 480

Divizia de private-banking a Citigroup şi-a sfătuit marţi clienţii să nu mai tranzacţioneze lira cel puţin pentru o zi, până la finalizarea votului pentru planul Theresei May pentru Brexit, care ar putea duce la o explozie a volatilităţii lirei sterline şi care ar putea marca o prăbuşire a monedei britanice, potrivit Bloomberg.

Investitorii se bazează pe creşterea volatilităţii uneia dintre cele mai lichide patru monezi din lume în contextul în care ministrul britanic pentru Brexit înfruntă în prezent ceea ce se aşteaptă a fi cea mai mare înfrângere parlamentară pentru un guvern britanic din ultimii 95 de ani. Cel puţin 70 de membri ai Partidului Conservator al lui May, precum şi aliaţi din Partidul Democratic Unionist au declarat public că se vor alătura opoziţiei printr-un vot împotriva acordului pentru Brexit propus de May.

În ciuda incertitudinilor privind Brexitul, lira a câştigat în această lună mai mult de 1% faţă de dolar, după ce, la nivelul întregului an, a pierdut 5,6%. Potrivit Citi, în urma unui rezultat Brexit mai rău decât se aşteaptă, lira sterlină ar putea scădea cu 10% sau mai mult sau, pe de altă parte, ar putea creşte cu un procent similar în urma unui rezultat pozitiv. În cazul în care se vor înregistra mai mult de 100 de voturi împotriva planului Theresei May pentru Brexit, lira s-ar putea prăbuşi.

Steven Wieting, şef strateg pentru investiţii în cadrul băncii, spune că direcţia lirei pe termen scurt este prea dificil de prezis.

“Dacă i-am fi avut pe membrii parlamentului şi pe May şi pe oficialii europeni toţi aici, nu ar fi ştiut cum va funcţiona. Nu cred că putem fi relativ precauţi în ceea ce priveşte riscul acestei rate de schimb”, a declarat Wieting.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO