Eveniment

Cititi aici cine sunt cei patru care stau pe o valoare a spatiilor comerciale de 1,5 miliarde de euro

Jumatate din spatiile comerciale din Bucuresti sunt controlate de patru investitori

Autor: Cristi Moga

10.05.2009, 19:26 6803

Radu Dimofte si Gabriel Popoviciu, care controleaza proiectul imobiliar Baneasa, (prin firmele Practic, Meteor si Universal), Siminel Andrei cu fondul de investitii Broadhurst, prin intermediul Romarta, Alain Bonte, actionar la Generalcom si Centrofarm si Raluca Petcu, prin Romconsulting (unde actionar a fost un senator PD-L), controleaza mai mult de 1.000 de spatii comerciale stradale din Bucuresti, aproximativ jumatate din aceasta piata, potrivit consultantilor imobiliari chestionati de ZF.

Piata spatiilor comerciale este evaluata la peste 1 milion de metri patrati la nivelul Capitalei, dar lipsesc informatiile concrete, iar principalii jucatori evita sa ofere detalii.
Din informatiile existente reiese ca in aceasta piata sunt rulati lunar circa 20 de milioane de euro din chirii, iar valoarea acestor spatii este undeva in jurul a 1,5 miliarde de euro.
Arterele din centrul Capitalei - Calea Victoriei, Calea Dorobantilor si bulevardul Magheru, unde sunt practicate cele mai mari chirii, de 90-100 de euro/metrul patrat -, cuprind spatii cu o suprafata de 70.000-75.000 de metri patrati, ceea ce inseamna ca doar in aceasta zona sunt rulati aproximativ sapte milioane de euro in fiecare luna. Magazinele din aceste zone nu erau neaparat printre cele mai profitabile, din cauza chiriilor mari practicate, comparabile cu cele de pe artere mult mai celebre din Viena sau Praga, dar retailerii isi doreau o unitate pe aceste strazi pentru vizibilitate. In conditiile in care criza a taiat si mai mult din vanzari, o parte dintre retaileri au inceput sa renunte inclusiv la locatiile centrale.
In Bucuresti au aparut in ultimele luni numeroase spatii goale, atat pe artere principale, cat si pe strazi secundare. Pe Calea Mosilor, spre exemplu, intre bulevardele Carol I si Dacia sunt goale sapte spatii comerciale doar pe partea stanga a strazii, in sensul catre Piata Obor.
Chiriile solicitate pe Calea Mosilor sunt de circa 50 de euro/metrul patrat lunar, mai mari decat media din cele mai vizitate centre comerciale din Bucuresti. In conditiile in care numarul mallurilor continua sa creasca la nivelul Capitalei, chiriile spatiilor comerciale este de asteptat sa continue sa scada, atat in centre comerciale, cat si in spatii stradale.
Piata spatiilor comerciale din Bucuresti este controlata de Radu Dimofte, Siminel Andrei (Broadhurst), Alain Bonte (Centrofarm) sau Raluca Petcu. "Practic SA (BSE: PRBU) este o companie publica, listata pe piata secundara a valorilor mobiliare RASDAQ, si opereaza in deplina concordanta cu reglementarile in vigoare in acest domeniu. Pe acest fond, nu putem difuza niciun fel de informatie, cifre sau alte detalii care pot constitui declaratii referitoare la activitatea companiei", a sunat raspunsul reprezentantilor firmei Practic SA la solicitarea ZF pentru detalierea portofoliului.
Practic SA este controlata de catre omul de afaceri Radu Dimofte (48,47%) si o companie off-shore - International Business & Trading Corp. si este un proprietar semnificativ in cartiere din Bucuresti precum Drumul Taberei sau Militari. Firma a inregistrat in 2008 venituri de 6,6 mil. euro si un profit de 1,9 mil. euro.
Pe piata spatiilor din centrul Bucurestiului cei mai importanti jucatori sunt firmele Meteor SA si Universal SA, detinute de firmele Weybridge si Wellkept Properties, controlate la randul lor de Radu Dimofte si Gabriel Popoviciu, potrivit informatiilor existente. Aceste firme controleaza numeroase spatii in zone precum calea Dorobanti, Calea Victoriei, bd. I.C. Bratianu sau Magheru, in care chiriile sunt de 80-90 euro/metrul patrat lunar, potrivit consultantilor imobiliari. Potrivit informatiilor din piata, cele trei firme controlate de Dimofte (Practic, Meteor si Universal) reprezinta cel mai puternic grup care concentreaza spatii comerciale.
Pe de alta parte, firma Romarta, controlata de fondul de investitii Broadhurst, condus la Bucuresti de Siminel Andrei, detine la nivel national peste 2.000 de spatii comerciale.
Potrivit site-ului de prezentare, printre spatiile din Bucuresti se gasesc 17 locatii de 3.700 mp pe Bulevardul Unirii, spatii de peste 800 mp pe Calea Victoriei sau 650 mp pe calea Dorobanti.
Ceva mai mici sunt portofoliile unor firme precum Romconsulting International sau Generalcom, potrivit informatiilor existente. Romconsulting este detinuta in prezent in proportie de 95% de catre Raluca Petcu din Bucuresti, potrivit datelor de la Registrul Comertului, dupa ce Gabriel Mutu, senator PD-L, s-a retras din firma. Romconsulting a inregistrat afaceri de 3,2 milioane de euro in 2007, potrivit celor mai recente informatii.
Generalcom este detinuta de catre omul de afaceri Alain Bonte (43,2%) si Iberestate International (39,6%), firma figurand si ca actionar majoritar al retelei de farmacii Centrofarm, unul dintre cei mai importantti jucatori de pe piata de profil.
Generalcom este de asemenea o firma listata pe bursa, care a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 4,4 milioane de euro si un profit de 1,6 milioane de euro.
Potrivit celor mai recente informatii existente, oamenii de afaceri Alain Bonte si Alexis Bonte, tata si fiu, detin participatii si in cadrul unei companii care controleaza platforma Pumac din apropierea statiei de metrou Politehnica, dar si in industria online.
 
Spatii goale in centrul Capitalei
Actuala criza financiara afecteaza in buna masura si afacerile acestor companii, in conditiile in care numerosi retaileri se confrunta cu scaderea vanzarilor, motiv pentru care au fost nevoiti sa inchida din locatii.
De la finalul anului trecut retaileri precum Hugo Boss, Escada, Pinko sau Bally si-au inchis magazinele de pe Calea Victoriei sau bulevardul Magheru din centrul Bucurestiului, lasand in total goale spatii de aproximativ 4.000 de metri patrati, evaluate la circa 40 de milioane de euro, tinand cont de valorile vehiculate in piata.
Victoriei si Magheru, alaturi de calea Dorobanti, sunt considerate principalele artere de shopping ale orasului, cu un stoc de spatii comerciale de peste 70.000 de metri patrati, in care rata de neocupare a ajuns la 6%, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
Fiecare luna in care aceste spatii raman neocupate inseamna incasari mai mici cu peste 300.000 de euro pentru proprietari, tinand cont ca de la inceputul anului tranzactiile de inchiriere s-au semnat la valori de 80-90 euro/mp.
"In contextul unei piete mai putin active decat anul trecut, urmeaza totusi sa se deschida mai multe magazine in zona centrala, cum ar fi, B&B pe Magheru, Helvetansa, Precious by Razvan Ciobanu si Frey Wille pe Calea Victoriei sau Rovere pe calea Dorobanti. In ce priveste chiriile, acestea au continuat sa scada de la inceputul anului cu o medie de 10-15%, ducandu-se spre nivelele atinse in 2007", potrivit consultantilor Colliers.
 
Bucurestiul stradal, in cifre
n Stoc evaluat la peste un milion de metri patrati in Capitala;
n Rulaj de circa 20 de milioane de euro lunar din chirii in Bucuresti;
n 75.000 de metri patrati in Dorobanti, Magheru si Calea Victoriei.
SursA: Colliers si ZF, pe baza informatiilor din piata
 
Retaileri precum Hugo Boss, Escada (foto), Pinko sau Bally si-au inchis magazinele de pe Calea Victoriei
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO