Eveniment

CJ Cluj: Suntem în discuţii avansate cu o companie care vrea să investească 1 miliard de euro şi să angajeze 5.000 de oameni la Cluj

CJ Cluj: Suntem în discuţii avansate cu o companie care vrea să investească 1 miliard de euro şi să angajeze 5.000 de oameni la Cluj

Autor: Laurentiu Cotu

15.01.2013, 00:00 1372

Consiliul Judeţean Cluj spune că este în negocieri avansate cu o companie multinaţională care intenţionează să investească 1 miliard de euro într-o facilitate de producţie în parcul industrial Tetarom III din Jucu, unde a funcţionat până în 2011 şi fabrica de telefoane Nokia.

 

Conform reprezentanţilor CJ Cluj, această investiţie presupune crearea a 5.000 de locuri de muncă, în mai multe etape, pe o perioadă de 4 ani de zile.

 

"Negocierile au fost demarate în urmă cu patru luni, iar în prezent discuţiile sunt avansate. Este posibil ca această investiţie de 1 miliard de euro şi aproximativ 5.000 de locuri de muncă să demareze în acest an şi să se realizeze într-o perioadă de patru ani de zile. Este vorba de un teren de 40 de hectare în parcul industrial Tetarom III din Jucu, unde acest investitor intenţionează să construiască o bază de producţie pentru Europa, însă nu putem face public încă numele companiei", au declarat pentru ZF Transilvania reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj.

 

Conform unor informaţii apărute încă de anul trecut în piaţă, un posibil investitor pentru parcul industrial din Jucu ar putea fi constructorul auto Tata Motors, cea mai mare companie auto din India, care produce automobile, camioane şi autobuze. Tata Motors are venituri anuale de circa 20 de miliarde de dolari şi face parte din grupul Tata, care include peste 90 de companii din domenii ca IT&C, inginerie, materiale, servicii, energie, produse de consum şi chimicale, cu activităţi în peste 80 de state.

 

Până în momentul de faţă, în parcul industrial Tetarom III au intrat mai mulţi investitori, după ce Nokia a anunţat în 2011 că-şi închide unitatea de producţie de aici. În urma acestei decizii, producătorul italian de electrocasnice De'Longhi SpA a semnat, în luna ianuarie a anului trecut, un acord cu firma finlandeză Nokia pentru achiziţionarea facilităţii de producţie Nokia din Cluj. Planurile De'Longhi sunt de a demara la finalul lunii februarie producţia de electrocasnice în fabrica din parcul industrial Tetarom III, conform Consiliului Jude­ţean Cluj. Fabrica De'Longhi va avea între 600 şi 1.000 de angajaţi, în momentul în care va func­ţiona la capacitate, iar investiţia totală va ajunge la 30 mil. euro, conform unor informaţii anterioare. Produsele De'Longhi fabricate la Jucu se vor comercializa atât în Europa, cât şi pe alte pieţe din lume.

 

Pe de altă parte, germanii de la Bosch au demarat încă de anul trecut construcţia unui centru de producţie în Tetarom III. Este vorba de o investiţie de 77 mil. euro ce prevede construcţia unui centru de producţie pentru fabricarea şi dezvoltarea de unităţi electronice de comandă destinate industriei auto. Fabrica celor de la Bosch va fi dezvoltată pe o suprafaţă de 38.000 mp, iar producţia ar trebui să înceapă la mijlocul lui 2013, conform planurilor anunţate de Bosch. Mai mult, până la finalul acestui an Bosch a anunţat că va angaja la Jucu 340 de persoane atât în producţie, cât şi în domeniul dezvoltării.

 

Totodată, compania italiană Battistero S.p.A., producătorul celebrelor panettone Besana, va investi 50 mil. euro într-o unitate de producţie în parcul industrial Tetarom III din Jucu, unde vor lucra, începând din acest an, peste 500 de oameni. Pe lângă celebrul cozonac, italienii vor mai produce la Jucu biscuiţi şi alte produse de patiserie.

 

Din cauza crizei şi a lipsei de interes a celor care au fost la putere din 2008 încoace investiţiile străine s-au prăbuşit de la 7 - 9 miliarde de euro, cât erau în perioada de boom economic, până la 1,4 - 1,6 miliarde de euro în prezent. Fără creşterea investiţiilor străine, care pot să dezgheţe pe orizontală şi afaceri locale, şansele de a avea o creştere economică mai ridicată, de peste 4% pe an, sunt aproape nule.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO