Eveniment

Claudiu Năsui anunţă reorganizarea Ministerului Economiei: Reducem 39% din funcţiile de conducere şi 30% din cele de execuţie. Am ajuns să avem mii de structuri, instituţii şi agenţii inutile

Claudiu Năsui anunţă reorganizarea Ministerului Economiei: Reducem 39% din funcţiile de conducere şi 30% din cele de execuţie.  Am ajuns să avem mii de structuri, instituţii şi agenţii inutile

Autor: Roxana Rosu

14.07.2021, 11:20 431

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunţat astăzi că instituţia pe care o conduce va trece printr-un proces de reorganizare, scopul fiind reducerea cu 39% a funcţiilor de conducere şi cu 30% a celor executive.

”Ministerul Economiei va fi reformat, într-unul dintre cele mai importante eforturi de tăieri de posturi din rândul instituţiilor statului din ultimii zeci de ani. Reducem 39% din funcţiile de conducere şi 30% din cele de execuţie, printr-un plan pe care l-am pus la punct săptămânile acestea”, a declarat Claudiu Năsui pe pagina lui de Facebook.

În opinia lui, actualul Minister al Economiei este rezultatul multiplelor despărţiri şi comasări de ministere şi a ajuns să aibă foarte multe structuri şi, mai ales, foarte mulţi şefi.

”Ministere inutile create numai pentru a oferi sinecuri în negocieri politice”, a mai spus Năsui.

Ministrul a precizat că această supradimensionare a statului şi creşterea numărului de bugetari şi insituţii noi a dus la majorarea cheltuielilor.

”Statul român e masiv supra-dimensionat. Mai grav, în ultimii ani numărul de bugetari şi de instituţii noi în România a tot crescut. De ce? Pentru că fiecare politician a vrut să-şi crească puterea, posturile şi bugetul la dispoziţie pe spatele contribuabilului. De aceea cheltuielile statului au tot crescut. De aceea am ajuns să avem mii de structuri, instituţii şi agenţii inutile. Le cunoaştem bine pe câteva dintre ele: institute ale levantului, academii de cercetare, agenţii fără număr şi pentru orice motiv, etc. Sunt efectiv sute de astfel de structuri înfiinţate doar pentru a da posturi de conducere unor personaje conectate politic şi pentru a salariza activ de partid. Toate acestea din banii noştri”.

Potrivit lui Claudiu Năsui, Ministerul Economiei nu are nevoie de tâţia şefi şi directori.

”Avem nevoie de un stat mic şi concentrat pe ce trebuie să facă. Unul care să genereze cheltuieli mai mici pentru contribuabili şi birocraţie mai puţină. Prin această reorganizare reducem funcţiile redundante şi departamentele care nu şi-au arătat niciodată utilitatea.  România va fi puternică în momentul în care politicienii realizează că banii contribuabililor sunt sacri. Nu avem voie să-i risipim. Mai ales când statul ne ia jumătate din salariu, iar asta fără să punem la socoteală TVA şi accize. Dacă vrem să reducem povara fiscală, mai ales pe muncă, trebuie să reformăm statul şi să îi reducem cheltuielile.”

Potrivit datelor de siteul instituţiei, Ministerul Economiei are 839 de posturi dintre care 123 în reţeaua economică externă. 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri: