Eveniment

Claudiu Năsui, fost ministru el Economiei: Diferenţa dintre salariile de la stat şi cele din privat a crescut în ultimii 10 ani cu 464%

Claudiu Năsui, fost ministru el Economiei: Diferenţa...

Autor: Gabriel Pecheanu

10.08.2022, 10:36 304

„Diferenţa dintre salariile de la stat şi cele din privat a crescut în ultimii 10 ani cu 464%. Acum câteva luni PSD-PNL a încercat să mărească din nou salariile angajaţilor la stat prin lege în parlament. Nu a reuşit, pentru că USR a atacat legea la curtea constituţională (CCR), iar CCR a amânat decizia până în septembrie. Din păcate, am făcut doar să amânăm inevitabilul. Pentru că sistemul este acelaşi. Şi PSD, şi PNL, au mult activ de partid salarizat la stat. Aşa că presiunea pe creşterea salariilor e constantă. Nu contează cât de mari sunt salariile la stat. Ce contează pentru ei e ca acele salarii să crească în continuu. PSD-PNL cresc din nou salariile la stat. S-au hotărât să crească unele salarii de bază cu 50%. Nuanţa <salariului de bază> este importantă, pentru că la el urmează să se aplice toate sporurile. Iar la stat sunt o groază de sporuri. De exemplu, spor de radiaţie, pentru că în Bucureşti există reţele GSM. Spor de solicitare neuropsihică, pentru că sunt stresaţi neuropsihic. Dacă aţi văzut, şi ei pufnesc în râs când îi întrebi de ele. Dar ce mai contează ridicolul? Că doar nu dau banii lor, dau banii dumneavoastră”, scrie pe Facebook Claudiu Năsui.

El precizează că ordonanţa „prin care vor creşte puternic salariile la stat” nu poate fi atacată la CCR de către opoziţie.

„Am citit că un lider din opoziţie zice că va ataca la CCR ordonanţa prin care PSD şi PNL cresc taxele. Nu poate. Tot ce poate să facă este să se roage de Avocatul Poporului să o atace la CCR. Iar acea instituţie nu o va face, pentru că e menţinută în funcţie tot de PSD-PNL. Haideţi să ne uităm puţin şi pe cifre. Cum au evoluat salariile la stat şi la privat în ultimii 10 ani. Acum 10 ani, salariile la stat erau în medie mai mari decât cele din privat. Dar diferenţa era mult mai mică decât acum. Între timp, salariile la stat au crescut vertiginos. Pe când cele din privat au crescut în ritm normal, în ton cu productivitatea muncii. Rezultat? Diferenţa dintre salariile la stat şi la privat a crescut cu 464%. Aţi citit bine. Nu e nicio exagerare. Să nu ne mire că tot mai mulţi români s-au săturat de aceste nedreptăţi şi vor să plece afară. Să nu vă mire că mulţi tineri nu mai vor să lucreze în economia reală şi vor la stat. Unde ar avea nu numai salarii mari, dar şi o tonă de beneficii şi un loc de muncă stabil. Tinerii s-ar duce cu încredere, şi ar fi bine pentru ţară, pentru modernizarea ei, doar că, nu ştiu ei, posturile la stat sunt date dinainte pentru rudele şi cumetriile PSD-PNL”, conchide Năsui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO