• Leu / EUR4.9707
  • Leu / GBP5.7329
  • Leu / USD4.6638
Eveniment

Cluburile şi restaurantele din Bucureşti care ar urma să fie închise pentru că sunt în clădiri cu bulină roşie. De la Teatrul Notara şi Club Fire până la City Grill, Taverna Racilor, Explorer's Irish Pub sau Biutiful. INFOGRAFIC

19.11.2015, 12:08 4305
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în spaţiile comerciale precum magazine, săli de spectacole şi structuri turistice, în clădirile cu risc seismic idicat, până la consolidarea clădirilor.
 
Legea modifică Ordonanţa Guvernului 20/1994, privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente şi a fost iniţiată de senatorii PSD Darius Vâlcov şi Mihai Fifor în anul 2014. Iniţial, legea prevedea doar sancţiuni pentru operatorii care nu urgentează lucrările de consolidare în astfel de spaţii, însă, potrivit unui amendament depus în Senat, a fost introdusă şi respectiva interdicţie.

Astfel, legea prevede interzicerea organizării şi desfăşurării de activităţi permanente şi/sau temporare în spaţile "care implică aglomerări de persoane până la finalizarea lucrărilor de intervenţie realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente".

Click pe imagine pentru a mări

Spaţiile la care face trimitere legea sunt spaţii publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, respectiv "spaţiile realizate în scopul desfãşurării de activităţi care implică aglomerări de persoane, precum: săli de spectacol, de expoziţii, de lectură, spaţii pentru comerţ, structuri turistice de cazare şi alimentaţie publică şi prestări de servicii, asistenţă socială şi medicală, administraţie publică şi altele asemenea, indiferent dacă aceste spaţii sunt rezultatul concepţiei iniţiale a construcţiei ori, după caz, al unor amenajări ulterioare".

Legea a fost adoptată în Parlament pe 10 octombrie şi trimisă preşedintelui Iohannis la promulgare.

După tragedia din clubul Colectiv, Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României i-a solicitat preşedintelui promulgarea acestei legi de urgenţă.

Printr-un comunicat de presă, Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României a transmis că solicită promulgarea legii privind unele măsuri urgente de reducere a riscului seismic asupra populaţiei, proiect de lege aprobat deja de către Parlament şi care prevede interzicerea organizării de evenimente în spaţii care au risc seismic ridicat sau care nu au fost consolidate, cum ar fi Centrul Vechi al Bucureştiului.

De asemenea, CNMR solicită Guvernului realizarea unui control la nivelul tuturor cluburilor, barurilor, restaurantelor, cafenelelor şi altor spaţii publice care au obligaţia de a avea un sistem de avertizare şi stingere a incendiilor şi prezentarea unui raport public privind situaţia exactă a spaţiilor care deţin acest sistem, precum şi a măsurilor luate în cazul acelor spaţii care nu deţin sistemul menţionat.

Reprezentanţii Coaliţiei mai cer interzicerea activităţilor comerciale (cluburi, baruri, restaurante, etc) în subsolurile clădirilor.

Lista cluburilor şi restaurantelor din Bucureşti din clădiri cu bulină roşie, afişată de Primărie
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9707
Diferență: -0,008
Ieri: 4.9711
Azi: 4.6638
Diferență: 0,3378
Ieri: 4.6481
Azi: 5.7329
Diferență: -0,3251
Ieri: 5.7516
Azi: 5.1566
Diferență: -0,4748
Ieri: 5.1812