Eveniment

CNADNR a cheltuit 1,7 mld. euro în 2010, dar nu se vede mai nimic pe şosele

Autor: Andreea Neferu

19.12.2010, 23:50 31

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale dinRomânia (CNADNR) a cheltuit până la începutul lunii noiembrieaproape 97% din bugetul aferent întregului an 2010.

Astfel, din cele aproape 7,3 miliarde de lei (1,74 miliarde deeuro) alocate CNADNR anul acesta, instituţia a cheltuit pentruautostrăzi şi drumuri naţionale aproximativ 7,1 miliarde de lei(1,7 miliarde de euro), dar nu a finalizat decât 12 kilometri deautostradă şi 79 de kilometri de variante ocolitoare. CNADNR aanunţat că va mai pune în funcţiune luna aceasta 26 de kilometri decenturi.

Primele 11 luni ale anului nu a fost prea fructuoase nici lacapitolul licitaţii atribuite pentru autostrăzi sau centuri.Astfel, anul acesta CNADNR nu a atribuit decât două contracte noide execuţie de autostrăzi. Unul dintre ele este tronsonulDeva-Orăştie, contract în valoare de 177 milioane de euro fără TVA,semnat în noiembrie şi câştigat de asocierea Strabag AG, StrabagSRL şi Straco Grup. La acest tronson se adaugă secţiunea a doua avariantei de ocolire a municipiului Sibiu, realizată la standard deautostradă. Acest ultim contract se ridică la 9,8 milioane de eurofără TVA şi a fost adjudecat de Vectra Service SRL, potrivitCNADNR.

Dacă în primele 11 luni ale anului, instituţia a scos lalicitaţie în mare parte contracte de reabilitare sau modernizare dedrumuri, pe ultima sută de metri CNADNR a realizat un adevăratmaraton al licitaţiilor pentru construcţii de autostrăzi, însperanţa că va reuşi să absoarbă mai multe fonduri europene.

Astfel, la începutul lunii decembrie, în mai puţin de osăptămână, au fost scoşi la licitaţie 183 de kilometri dinCoridorul IV paneuropean, al căror cost total a fost estimat laaproape 1,4 miliarde de euro.

Din această sumă, 85% este finanţată prin bani europeni, restulfiind contribuţie de la bugetul statului.

Recent, şi preşedintele Traian Băsescu anunţa că până la finalullui 2010 vor fi scoase la licitaţii patru mari contracte pentruexecuţie de autostrăzi, arătând că autorităţile vor să înceapă săutilizeze fonduri europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO