Eveniment

CNAS anunţă că formula de calcul a taxei clawback a fost actualizată. Valoarea bugetului aprobat a crescut

CNAS anunţă că formula de calcul a taxei clawback a...

Autor: Daniela Timofti

21.12.2018, 14:18 276

Casa Naţională de Asigurări în Sănătate (CNAS) anunţă că formula de calcul pentru taxa clawback a fost actualizată, precizând că astfel valoarea bugetului aprobat a crescut începând cu sfârşitului anului 2018.

“După o serie de discuţii cu reprezentanţii industriei farmaceutice din România s-a convenit ca prima etapă în găsirea unui mecanism predictibil şi sustenabil al acestei contribuţii să fie ajustarea valorii bugetului de referinţă trimestrial”, se arată într-un comunicat trimis, vineri, de Casa Naţională de Asigurări în Sănătate (CNAS).

Sursa citată anunţă că a fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă care stabileşte un mecanism de actualizare automată a valorii bugetului aprobat trimestrial (BaT) pentru medicamentele cu şi fără contribuţie personală, în funcţie de rata inflaţiei. Acest lucru înseamnă că valoarea bugetului aprobat creşte începând cu trimestrul IV 2018 la 1.595 milioane lei.

„Este o decizie aşteptată de multă vreme de pacienţi şi de industria farmaceutică, iar reuşita este cu atât mai importantă cu cât este în acord cu nevoile asiguraţilor de acces la medicamente”, a declarat preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

De asemenea, săptămâna trecută, în şedinţa de Guvern a fost adoptată o completare a Legii nr. 95/2006, care se referă la data încetării calităţii de asigurat pentru persoanele care depun declaraţia unică prevăzută de Codul fiscal, pentru veniturile realizate.

“Ordonanţa de Urgenţă prevede şi extinderea în anul 2019 a măsurilor tranzitorii legate de contractarea serviciilor medicale stabilite pentru anul 2018.

Totodată, a fost abrogat şi alineatul din Contractul-cadru (HG nr. 140/2018) care prevedea ca începând cu anul 2019 casele de asigurări de sănătate să încheie contracte de furnizare de servicii medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare de zi numai cu unităţile sanitare pentru care se încheie şi contracte de furnizare de servicii medicale spitaliceşti în spitalizare continuă”, se mai arată în comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO