Eveniment

CNP ar putea revizui estimarea privind cresterea PIB la 7,5%

13.06.2008, 22:09 18

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) ar putea revizui in urcare, in toamna acestui an, cu un punct procentual estimarea privind cresterea economica din 2008, de la 6,5% la 7,5%, a declarat ieri presedintele institutiei, Ion Ghizdeanu.
"Din sondajele de pana acum, nu sunt semnale ca in trimestrul II va incetini cresterea economica, deci vom avea undeva la 7,5-8%. Totusi, in a doua parte a anului trecut am avut parte de o accelerare a economiei, iar prin efectul de baza in semestrul II din 2008 avansul relativ al PIB ar putea sa fie usor mai jos", a spus Ghizdeanu.
Presedintele CNP a afirmat insa ca un nivel de 7% este "cu siguranta" o estimare mica.
"Vom avea o diferenta fata de prognoza anterioara de cel putin un punct procentual", a adaugat Ghizdeanu. El a aratat ca in primul trimestru s-a observat o imbunatatire a ratei investitiilor, care a depasit 24%, nivel foarte ridicat pentru acest interval al anului. Oficialul CNP spune ca rata investitiilor va depasi 33% la finele anului, pe fondul unei revigorari a investitiilor in sectorul industrial.
Produsul Intern Brut (PIB) a urcat in primele trei luni cu 8,2%, cea mai mare crestere inregistrata intr-un prim trimestru dupa 1990. Cresterea economica a Romaniei in trimestrul al doilea va ajunge la un nivel apropiat de 8%, a declarat ieri ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian.
Sectorul constructiilor a inregistrat in primul trimestru o crestere de 32,4% comparativ cu primele trei luni din 2007, pe locul urmator in topul majorarilor consemnate de componentele produsului intern brut aflandu-se impozitele nete pe produs, cu 9,3%, potrivit Institutului National de Statistica.
Industria a crescut in primul trimestru cu 5,4%, iar serviciile cu 7,5%. In acelasi timp, agricultura a inregistrat o scadere de 0,5%. Serviciile au avut cea mai mare contributie la formarea PIB, de 4 puncte procentuale, urmate de constructii - 1,7 puncte, industrie - 1,5 puncte si impozitele nete pe produs - un punct.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO