Eveniment

CNP mentine la 6,5% estimarea de crestere economica pe 2008

CNP mentine la 6,5% estimarea de crestere economica pe 2008

Ion Ghizdeanu

21.03.2008, 17:28 10

Estimarea privind cresterea economica pe anul acesta a fost mentinuta la 6,5% de catre Comisia Nationala de Prognoza (CNP), in cadrul buletinului preliminar de primavara, a declarat pentru ZF Ion Ghizdeanu, presedintele institutiei.
Economia va creste anul acesta cu 6,5% (fata de 6% in 2007), ritm identic cu cel estimat in urma cu sase luni, in buletinul de toamna al Comisiei Nationale de Prognoza.
"Deocamdata mentinem prognoza de crestere economica, insa revizuim usor in crestere valoarea nominala a Produsului Intern Brut. Nu este exclus sa modificam estimarea de crestere in cadrul variantei definitive a prognozei de primavara, pe care o vom publica la sfarsitul lunii aprilie, odata cu prognoza Comisiei Europene", a declarat pentru ZF Ion Ghizdeanu, presedintele CNP.
El a precizat ca datele macro publicate pana acum pe 2008 ar sprijini revizuirea in sus a estimarilor de crestere a PIB, dar ca numai startul foarte bun de an al economiei nu este destul pentru o modificare a tintei de crestere pe tot anul.
Pana la finele lunii aprilie insa, Prognoza va avea suficiente date pentru a vedea daca este oportuna modificarea estimarilor oficiale de crestere, a mai spus Ghizdeanu.
"Singurele domenii unde pot aparea surprize neplacute sunt acum constructiile si industria, unde cresterea ar putea incetini dupa ritmurile bune de anul trecut. Daca nu vom vedea o incetinire, aproape sigur vom majora estimarile de crestere economica pe intreg anul", a conchis el.
Potrivit ultimelor date disponibile, CNP vede anul acesta un Produs Intern Brut de 133,8 miliarde de euro (475 de miliarde de lei), fata de valoarea de 121,3 miliarde de euro din 2007.
Economia a inceput in forta anul, cu cresteri peste asteptari in industrie, constructii si retail. In acelasi timp, au crescut puternic si investitiile straine, veniturile bugetare, dar si salariile din economie. Mai mult, deficitele externe au incetinit semnificativ ritmul, exporturile reusind dupa mult timp sa creasca mai rapid decat importurile. Deficitul comercial a crescut cu doar 3% in ianuarie (fata de 44% anul trecut), iar deficitul de cont curent a crescut cu 17% (fata de 66% anul trecut). Doar revenirea inflatiei in apropierea nivelului de 8% a fost singura veste negativa din randul indicatorilor macroeconomici.
Asemeni Prognozei, analistii au comentat pana acum ca numai datele fundamentale foarte bune ale economiei din primele luni din 2008 nu sunt suficiente pentru o atitudine pozitiva pe intreg anul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO