Eveniment

CNSU a decis noile restricţii care trebuie aprobate de Guvern: Restricţii de circulaţie de la ora 22.00 indiferent de incidenţă; în centre comerciale, instituţii publice sau la evenimente, accesul este permis în baza certificatului verde; masca obligatorie în interior, cât şi în exterior

CNSU a decis noile restricţii care trebuie aprobate de...

Autor: Mediafax

22.10.2021, 16:08 5403

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a propus, vineri, ca indiferent de rata de incidenţă din localitate să se impună restricţii de ciruclaţie de la ora 22.00. În plus, în centre comerciale sau la evenimente, accesul este permis în baza certificatului verde.

Potrivit deciziei CNSU propusă Guvernului, circulaţia persoanelor în afara locuinţei este interzisă între orele 22.00-05.00, indiferent de rata de incidenţă cumulată la 14 zile, pentru o perioadă de 30 zile. Sunt exceptate persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, în intervalul orar când sunt restricţii de circulaţie restul populaţiei, nevaccinată, poate să se deplaseze în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi, pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente, sunt permise deplasările persoanelor în afara localităţilor dacă se află în tranzit sau fac călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei. Sunt permise deplasările din motive justificate, precum vaccinarea, îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, oamenii sunt obligaţi să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19, pe suport hârtie sau în format electronic, iar în cazul cetăţenilor străini şi apatrizi, documentul de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, documentul care atestă trecerea, prezentat în limba ţării respective şi în limba engleză sau prezentat în limba română.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

De asemenea, se propune interzicerea desfăşurării activităţii operatorilor economici care activează în domeniul comerţului/prestărilor de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, indiferent de rata de incidenţă cumulată la 14 zile, pentru o perioadă de 30 zile, în intervalul orar 21.00-05.00. Între aceste ore, operatorii economici pot activa doar prin livrare la domiciliu.

Aceeaşi măsură se aplică şi activităţilor sau evenimentelor organizate şi desfăşurate de persoanele fizice, operatorii economici, instituţiile publice în următoarele domenii: instituţii muzeale, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producţie de film şi audiovizuală, instituţii de spectacole şi/sau concerte, şcoli populare de artă şi meserii, organizate şi desfăşurate în spaţii închise sau deschise. Se aplică măsura şi pentru săli de sport şi/sau fitness; jocuri de noroc; piscine interioare; locuri de joacă pentru copii; săli de jocuri; târguri, bâlciuri, talciocuri.

Restaurantele, cafenelele, etc. pot funcţiona cu activitate permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 05.00-21.00.

Activităţii în baruri, cluburi şi discoteci este interzisă pentru o perioadă de 30 zile, precum şi organizarea şi desfăşurarea evenimentelor private (nunţi, botezuri, mese festive etc.), a concertelor şi spectacolelor.

Se interzicere participarea spectatorilor la competiţiile sportive.

Accesul la toate activităţile şi evenimentele organizate în perioada de 30 de zile conform hotărârii CNSUva fi permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală.

Se propune, de asemenea, ca organizarea programului de lucru să se facă în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puţin 50% din angajaţi.

Accesul vizitatorilor în toate instituţiile publice centrale şi locale, operatorilor economici, care funcţionează în clădiri de birouri private, se propune a fi permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.

Se abilitează Ministerul Educaţiei pentru emiterea ordinului de ministru privind modificarea structurii anului şcolar 2021-2022.

Se propune şi instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice închise şi deschise, precum şi la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24