Eveniment

CNVM da majoritarilor liber la delistari

08.02.2006, 21:49 20

O dispunere de masuri a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare va permite oricarui actionar majoritar sa delisteze de pe Bursa societatea pe care o controleaza, lasand minoritarilor ca alternative ramanerea in actionariatul unei societati nelistate sau vanzarea actiunilor la un pret stabilit de un evaluator, care poate fi mai mic decat pretul din piata.

Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii CNVM nu au motivat ieri aceasta decizie.

In urma cu trei ani legea care permitea majoritarilor cu participatii de peste 90% sa delisteze companiile facand o oferta publica a provocat scandaluri de amploare pe piata. Atunci au fost delistate companii ca Automobile Dacia, Romcim sau Terapia.

Actionarii majoritari de la Asirom au hotarat delistarea companiei la inceputul lunii ianuarie, dar nu era clar daca hotararea poate fi pusa in aplicare. O cerere in acest sens este in prezent in analiza la CNVM.

Investitia intr-o societate nelistata este mai riscanta decat o achizitie de actiuni listate din cauza lipsei unei piete lichide si a unei legislatii privind protectia minoritarilor. Conform actului normativ al CNVM, valorile mobiliare admise la tranzactionare pe o piata reglementata pot fi retrase de la tranzactionare ca urmare a unei hotarari a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor cu conditia ca actionarilor sa li se acorde dreptul de a se retrage din societate si ca procedura de delistare sa respecte reglementarile pietei respective.

Reglementarile Bursei permit in prezent delistarea prin hotararea actionarilor.

Procedura de retragere a actionarilor din societate presupune rascumpararea pachetelor detinute de actionarii care nu sunt de acord cu delistarea. Rascumpararea se face la un pret stabilit de un evaluator independent pe baza unui raport de evaluare. Pretul evaluatorului poate fi insa mai mic decat cel stabilit pe piata de raportul dintre cerere si oferta, mai ales dupa cresterea puternica a Bursei din ultimii ani. Actiunile au crescut puternic in aceasta perioada in buna masura datorita asteptarilor optimiste ale investitorilor, nu doar cresterii rezultatelor financiare ale companiilor listate. In plus, evaluatorul este platit de companie, ceea ce ar putea naste suspiciunea unui conflict de interese.

Legislatia aprobata in anii anteriori stabileste ca societatile pot fi delistate daca in urma unei oferte publice de cumparare actionarul majoritar ajunge la o participatie de peste 95% din capitalul social sau a cumparat, in cadrul ofertei, titluri reprezentand mai mult de 90% din cele oferite. Cu alte cuvinte, majoritarul putea delista societatea numai dupa o oferta in care marea majoritate a minoritarilor erau multumiti de pretul oferit.

Conform prevederiloe legale, si CNVM poate lua decizia de a delista o companie daca apreciaza ca in urma unor circumstante speciale nu se mai poate mentine o piata ordonata pentru valorile mobiliare respective.

Dispunerea de masuri a CNVM mai stabileste si modul in care va fi structurata piata bursiera, impartirea societatilor listate in prezent intre o piata reglementata si un sistem alternativ de tranzactionare. Pe piata reglementata, cu cerinte mai stricte de raportare pentru companii, urmeaza sa fie admise societatile de la cota Bursei, in timp ce societatile de pe piata RASDAQ urmeaza sa fie tranzactionate pe sistemul alternativ, acestea avand optiunea de a se transfera pe piata reglementata. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO