Eveniment

Coaliţia de guvernare a anunţat pachetul de măsuri economice în valoare de 17,3 miliarde de lei pentru a face faţă crizei generate de creşterea preţurilor. Surpriza este impunerea unui salariu minim în agricultură şi industria alimentară de 3.000 de lei brut, ca în construcţii. Din pachet a dispărut proiectul de amânare a plăţii ratelor la bancă

Coaliţia de guvernare a anunţat pachetul de măsuri...

Autor: Mediafax

11.04.2022, 19:54 2742

Coaliţia de guvernare PSD-PNL-UDMR a discutat, luni, şi a aprobat un pachet de măsuri economice pentru suţinerea economiei companiilor şi persoanelor fizice ca să treacă peste situaţia actuală. Surpriza este legată de introducerea unui salariu minim brut în agricultură şi în industria alimentară de 3.000 de lei, la fel ca în construcţii.

Pachetul nu conţine proiectul de amânare a plăţii ratelor la bancă.

Aici regăsiţi documentul oficial.

9 miliarde de lei urmează să fie asigurate din fonduri europene, iar alte 8,3 miliarde de la bugetul de stat.

Conform pachetului, 300 de milioane de euro vor fi folosite pentru compensarea creşterii preţurilor. De asemenea, sunt prevăzute ajutoare de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15% la utilităţi.

Alte 200 de milioane de euro sunt prevăzute pentru investiţii cu impact major în economie, dar este prevăzut şi un ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor în valoare de peste 1 milion de euro.

Totodată, sunt prevăzute 300 de milioane de lei pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie.

Coaliţia propune şi ajustarea contractelor de investiţii publice în derulare, finanţate din fonduri naţionale şi europene, în funcţie de creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport şi utilaje. AR urma să fie alocate 5,2 miliarde de lei în 2022 sprijin pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare.

Acordarea şomajului tehnic va fi prelungită până la sfârşitul anului, iar programul Kurzarbeit – reducerea programului de lucru va continua.

Sunt prevăzute 200 milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România şi prime de 10% din valoarea produselor procesate pentru fermieri.

Totodată, 300 milioane de euro vor fi asigurate ca grant capital de lucru pentru fermierii români.

„Salariul minim în agricultură şi industria alimentară - 3.000 de lei brut (similar celui din sectorul construcţii)”, se arată în pachetul de măsuri.

Conform acestuia, vor fi acordate vouchere pentru alimente de bază, de 50 de euro la fiecare 2 luni pentru familiile cu cel puţin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună, pentru pensionarii cu venit mai mic de 1.500 lei/lună, pentru persoanele cu venit minim garantat şi pentru persoanele cu dizabilităţi. Se estimează că 4,7 milioane de persoane vor beneficia de vouchere în 2022, în valoarea totală de 1 miliard de euro.

De asemenea, vor fi acordate vouchere pentru elevii care primesc burse sociale în valoare de 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite şi haine.

Va fi asigurată o sumă de 200 de lei în plus pentru salariul minim, o creştere voluntară scutită de taxe.

Valoarea tichetelor de masă va creşte cu 50%, de la 20,17 lei la 30 de lei, iar norma de hrană pentru pacienţii din spitale şi vârstnicii instituţionalizaţi va fi dublşată, de la 11 lei/zi la 22 de lei/zi.

De asemnea, pentru copiii instituţionalizaţi, alocaţia zilnică de hrană creşte de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, în funcţie de vârstă, iar sumele lunare de care beneficiază copiii şi tinerii din sistemul de protecţie specială pentru unele nevoi personale se majorează de la 28 de lei la 150 de lei. Totodată cresc cu 58,5% sumele acordate anual copiilor şi tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite.

Alocaţia lunară de plasament creşte de la 630 de lei la 900 de lei lunar, iar în cazul copiilor cu dizabilităţi, de la 945 de lei lunar, la 1.350 de lei lunar.

Pachetul cuprinde şi extinderea programului de fertilizare în vitro. Astfel, numărul persoanelor care pot aplica creşte de la 300 la 5.000 în 2022.

Se lansează programele Family start, cu credite de până la 75.000 lei, şi Student Invest, de până la 50.000 lei, garantate de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO