Eveniment

Coaliţia pentru Dezvoltarea României: 98% dintre firmele locale resping TVA split

Autor: Iulian Anghel

19.10.2017, 00:03 156

Impactul măsurii introducerii sistemului TVA split va fi nesemnificativ din punctul de vedere al combaterii evaziunii fiscale, dar peste 98% dintre companii va trebui să scoată din buzunar bani pentru conformare, cred majoritatea respondenţilor la un sondaj al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), legat de viitoarea formulă de raportare şi plată a taxei pe valoare adăugată.

Potrivit sodajului publicat ieri, la care au răspuns 381 de companii cu o cifră de afa­ceri de 173 mld. lei, pentru 81% din­tre intervievaţi costul schimbării sof­tu­rilor pentru aplicarea TVA-split va fi de până în 100.000 de euro, iar pentru 11,5% costul va fi între 100.000 şi 500.000 de euro.

Sondajul apare la câteva zile după ce pre­mierul Mihai Tudose a spus că mă­sura privind TVA split nu va mai fi obli­gatorie pentru toate companiile, ci doar pentru cele care intră în insolvenţă, în fa­liment sau au înregistrat întârzieri la pla­ta TVA. Dar ordonanţa care legiferează plata opţională în sistem TVA split de la 1 octombrie şi obligativitatea sistemului începând cu 1 ianuarie 2018 este încă în vigoare, ea urmând să fie modificată în Parlament, dacă va fi. Prin urmare discuţia despre aplicarea măsuri este de actualitate.

Potrivit studiului CDR – alianţă care cuprinde cele mai importante organizaţii patronale şi profesionale din România, româneşti şi străine, introducerea sistemului de plată defalcată a TVA nu este o măsură folositoare şi nici opor­tu­nă pentru economie, răspuns dat de 98% din companiile care au com­pletat chestionarul. Jumătate dintre respon­denţi au estimat că ar avea nevoie de mai mult de trei luni pentru a aplica noul sistem şi că acesta va produce dificultăţi majore în structura raportărilor în cadrul grupului.

Referitor la ipoteticele beneficii, aproape 60% dintre respondenţi cred că impactul TVA split asupra veniturilor bugetului va fi zero şi doar 1% cred că el va fi semnificativ.

Concluzia studiului este că plata defalcată a TVA trebuie să fie opţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO