Eveniment

COD ROŞU în România: Inundaţiile au făcut dezastru în mai multe judeţe. Armata este chemată să intervină. HARTA zonelor afectate. Galerie FOTO

Autor: Mediafax

30.06.2018, 16:21 1897

Avertizarea cod roşu de inundaţii este valabilă până la miezul nopţii.

Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de pericol, pe râurile din bazinul hidrografic Trotuş, judeţele Harghita, Bacău, Covasna, Neamţ.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în bazinul inferior al râului Trotuş, aval staţia hidrologică Târgu Ocna, potrivit INHGA.

Anterior, hidrologii au emis cod roşu de inundaţii, sâmbătă dimineaţa, pe râurile din bazinele hidrografice Târlung – bazin mijlociu şi inferior, în judeţele Braşov şi Covasna, fenomene periculoase putând să se producă mai ales în zona localităţii Băcel, la confluenţa cu râul Negru, în Covasna.

Potrivit reprezentanţilor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice Târlung – bazin mijlociu şi inferior, în judeţele Braşov şi Covasna.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în bazinul inferior al râului Târlung, în zona de confluenţa cu râul Negru (zona localitӑţii Bӑcel - judeţul Covasna), mai arată INHGA.

Atenţionarea hidrologică este în vigoare până sâmbătă seara, la ora 18.00.

UPDATE 15.45 Zeci de case inundate şi circulaţie oprită pe drumuri din Suceava, din cauza ploilor Vedeţi mai multe şi Galeria Foto pe Mediafax.ro

Zeci de case, curţi şi beciuri din 16 localităţi sucevene au fost afectate, sâmbătă, de ploile torenţiale, peste 200 de pompieri intervenind să evacueze apele. Circulaţia este oprită pe trei drumuri judeţene, din cauza apei de pe carosabil, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, apele au creat probleme în 16 localităţi din judeţ, fiind inundate 40 de case, 35 de anexe, 58 de curţi şi 18 beciuri. De asemenea, circulaţia pe trei drumuri judeţene a fost afectată de revărsarea apelor pe carosabil.

„Au fost afectate 16 localitaţi, respective Doroteia, Slatina, Straja, Brodina, Boroaia, Berchiseşti, Solca, Gura Humorului, Frasin, Capu Codrului, Rădăuţi, Neagra, Stulpicani, Capu Câmpului, Vatra Dornei şi Broşteni. S-a intervenit şi se mai intervine pentru evacuarea apei din 40 de locuinţe, 35 de anexe, 58 de curti şi 18 beciuri. Au fost afectate două drumuri judeţene, DJ 209 A, între Slatina şi Găineşti şi DJ 177 A, între Frasin şi Stulpicani. Afectat este şi DJ 174 A, între Darmoxa şi Broşteni”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.

Pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor intervin 200 de pompieri militari cu 15 autospeciale şi 31 de motopompe, alături de pompierii voluntari şi de autorităţile locale.

De asemenea, în zonele afectate intervin şi poliţişti, jandarmi, lucrători ai Direcţiei Silvice şi angajaţii de la drumuri.

Judeţul Suceava se află sub avertizare cod portocaliu de ploi până sâmbătă la ora 23.00.

UPDATE 15.40 Arafat: Unii refuză evacuarea. La Covasna, am evacuat forţat mai mulţi oameni, la Neamţ se discută Vedeţi mai multe pe Mediafax.ro

Mai multe persoane din Covasna au fost evacuate forţat, la dispoziţia prefectului, a declarat, pentru MEDIAFAX, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, precizând că se discută şi cu mai multe persoane din judeţul Neamţ, care refuză evacuarea.

“Se lucrează, este adevărat că unele persoane (din judeţul Neamţ - n.r.) refuză evacuarea. La Covasna s-a dat dispoziţia prefectului ca să fie evacuaţi cu forţa din zona respectivă pe cei care nu vor, iar la Neamţ se discută cu ei acum ca să fie evacuaţi”, a declarat, Raed Arafat.

Autorităţile au dispus ca peste o sută de persoane din comuna Farcaşa din judeţul Neamţ să fie evacuate, în condiţiile în care accesul în localitate este restricţionat încă de noaptea trecută.

De asemenea, peste 100 de persoane din Băcel, judeţul Covasna, trebuiau evacuate din locuinţe după ce digurile de protecţie ale râului Negru au fost depăşite. Militarii lucrează la înălţarea lor, zona fiind sub atenţionare hidrologică de cod roşu.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare cod roşu de inundaţii pentru râuri din bazinul hidrografic Trotuş din judeţele Harghita, Bacău, Covasna şi Neamţ. În vigoare este şi codul roşu de inundaţii pentru râurile din bazinele hidrografice Târlung, în judeţele Braşov şi Covasna.

UPDATE 15.30 Peste 20 de oameni, între care 11 copii, evacuaţi din calea apelor, în judeţul Botoşani

Un număr de 22 de oameni, între care 11 copii, au fost evacuaţi, sâmbătă, de pompierii din Botoşani, în urma ploilor puternice din ultimele ore. Peste 150 de case sunt inundate în judeţ, unde este în vigoare o atenţionare de cod portocaliu.

Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, pompierii au evacuat, sâmbătă, din calea apelor 22 de persoane, dintre care nouă copii, toţi urmând să fie cazaţi pe la rude până la retragerea apelor.

Pompierii au intervenit sâmbătă în 22 de localităţi afectate de inundaţii.

,,Acţiunile de salvare s-au derulat în Băluşeni (o persoană), Copălău (4 adulţi şi 3 copii) şi Coşula (6 adulţi şi 8 copii). Totodată, 132 de pompieri militari şi voluntari au intervenit pentru evacuarea apei din 46 de case, anexe gospodăreşti, becuri şi subsoluri şi înlăturarea a doi copaci. Intervenţiile s-au desfăşurat în 22 de localităţi din 16 unităţi administrativ teritoriale. La această oră, se execută misiuni de înlăturare a efectelor generate de ploile abundente în Coşula, Săveni şi în municipiul Botoşani”, a transmis, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al ISU Botoşani, Dorina Lupu.

Bilanţul de sâmbătă dimineaţa arăta că, în urma ploilor abundente şi a viiturilor formate din cauza cantităţilor mari de apă căzute în ultimele două zile, au fost inundate 160 de case, anexe gospodăreşti şi subsoluri. De asemenea, pompierii au intervenit pentru degajarea a 19 autoturisme care au rămas blocate în trafic în acumulările de apă, precum şi pentru înlăturarea a 27 de arbori căzuţi pe carosabil sau peste maşini.

Judeţul Botoşani se află sub avertizare cod portocaliu de ploi până sâmbătă seara la ora 24.00.

UPDATE 15.20 Circulaţia rutieră este oprită pe cinci drumuri naţionale din cauza inundaţiilor Vedeţi mai multe pe Mediafax.ro

Circulaţia este întreruptă pe cinci tronsoane de drumuri naţionale din cauza aluviunilor şi a apei acumulate pe suprafaţa carosabilă, anunţă Centrul Infotrafic al Poliţiei Române.

Circulaţia este întreruptă, în judeţul Neamţ, pe DN15 Borsec –Poiana Largului, pe raza comunei Poiana Teiului, între kilometrii 237+800 de metri şi 238+100 de metri, iar în judeţul Vrancea, traficul e oprit pe DN2N, la Jitia, între kilometrii 53+300 şi 53+400 de metri. Tot în Vrancea, circulaţia e întreruptă pe DN2L, la Soveja, kilometrul 59+900 de metri, în timp ce în judeţul Harghita, pe DN11B Cozmeni – Târgu Secuiesc, circulaţia e oprită la km 23, în zona localităţii Casinu Nou.

Şi în judeţul Covasna, pe DN11B Târgu Secuiesc - Cozmeni, în zona localităţii Valea Seacă, la kilometrul 12, traficul e oprit din cauza aluviunilor şi a inundaţiilor.

Totodată, sunt cinci tronsoane de drum naţional cu circulaţia îngreunată.

UPDATE Covasna: Peste 100 de persoane din Băcel, evacuate după ce râul Negru a depăşit digurile de protecţie

Peste 100 de persoane din Băcel, judeţul Covasna, sunt evacuate din locuinţe, sâmbătă, după ce digurile de protecţie ale râului Negru au fost depăşite. Militarii lucrează la înălţarea lor, zona fiind sub atenţionare hidrologică de cod roşu.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, pe lângă cele 100 de persoane din Lunca Mărcuşului, evacuate după ce precipitaţiile din ultima vreme au creat o breşă în dig, pe râul Târlung, s-a decis evacuarea altor 100 de persoane din satul Băcel, comuna Chichiş, după ce râul Negru a depăşit digurile de protecţie.

”De la Băcel 77 de persoane au fost evacuate sau sunt în curs de evacuare şi ar mai fi de evacuat alte circa 30 de persoane”, potrivit ISU Covasna.

De asemenea, au fost afectate de inundaţii 34 de gospodării, pompierii militari intervenind pentru scoaterea apelor din curţi şi pivniţe. Drumul comunal este şi el acoperit de ape însă se poate circula.

O parte dintre persoanele evacuate au ales să meargă la rude şi prieteni, în satele învecinate, iar altele în spaţiile asigurate de primărie, ferite de inundaţii.

Râul Negru a crescut foarte mult în ultimele zile, din cauza precipitaţiilor abundente.

Autorităţile lucrează la înălţarea şi consolidarea digurilor de protecţie ale râului, fiind mobilizate zeci de forţe, inclusiv militari şi jandarmi.

UPDATE Bacău: Peste 160 de persoane evacuate din calea apelor; Armata, chemată în sprijin

Peste 160 de persoane au fost evacuate, în comuna Poduri, din judeţul Bacău, în ultimele 24 de ore, după ce sute de locuinţe au fost inundate. Printre cei salvaţi din calea apelor sunt şi opt copii. Au fost chemaţi în sprijin pompierii din alte judeţe, dar şi Armata, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Bacău, Carmen Cioltan, 488 de gospodării din judeţul Bacău au fost afectate de inundaţii, 160 de persoane fiind evacuate doar din localitatea Poduri.

”Se intervine în opt localităţi care sunt afectate în acest moment, după precipitaţiile din ultimele ore: Oituz, Slănic, Moineşti, Comăneşti, Poduri, Sănduleni, Mărgineni. Se intevine cu structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, dar şi cu echipe pentru realimentarea consumatorilor cu energie electrică şi gaz, în Slănic şi în comuna Poduri. Sunt 488 de gospodării afectate, între care 308 în Slănic. Pentru persoanele care au fost afectate sunt asigurate adăposturi temporare până când se rezolvă situaţia şi li se va asigura apă minerală, alimente, pături, dacă este nevoie. Era o cifră de 160 de persoane la Poduri, dar încă se lucrează la centralizare”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Carmen Cioltan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bacău.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO