Eveniment

Codul fiscal a trecut de guvern. „TVA se va reduce din iunie în proporţie de 99%“

Victor Ponta: TVA se va reduce din iunie în proporţie de 99%, rezerva de 1% fiind menţinută pentru discuţiile cu instituţiile finan­ciare internaţionale. Fotograf: Octav Ganea

Victor Ponta: TVA se va reduce din iunie în proporţie de 99%, rezerva de 1% fiind menţinută pentru discuţiile cu instituţiile finan­ciare internaţionale. Fotograf: Octav Ganea

Autor: Thomas Dinca, Iulian Anghel

26.03.2015, 00:07 1877

TVA se va reduce din iunie „în proporţie de 99%“, rezerva de 1% fiind menţinută pentru discuţiile cu instituţiile finan­ciare internaţionale, a anunţat ieri premierul Victor Ponta, cu puţină vreme înainte ca guvernul să aprobe proiectul noului Cod fiscal şi cel al Codului de procedură fiscală.

Nu este însă clar dacă din iunie va fi redusă TVA generală de la 24% la 20% sau vor fi aprobate cotele re­duse de TVA pentru pro­dusele de bază. Acest lucru va fi decis în aprilie, a co­mentat premierul.

TVA

Codul fiscal aprobat ieri prevede reducerea cotei standard de TVA pentru toate bunurile şi serviciile, de la 24% în prezent la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 18% din 2018. Tot de anul viitor va exista TVA redusă la 9% la carne, peşte, lapte, pâine, animale vii şi păsări vii, din specii domestice, ouă de păsări, legume, fructe comestibile şi preparate din acestea (probabil miere de albine, după cum a cerut premierul în timpul şedinţei de guvern), precum şi pentru accesul la evenimentele sportive, teatre sau muzee.

CAS şi CASS

În privinţa CAS reducerea acesteia a fost amânată din 2017, cum era prevăzut în documentul iniţial, până în 2018. Au rămas în proiectul de cod prevederile iniţale care legiferează introducerea plafonului maxim de cinci salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a CASS de la 1 ianuarie 2016, eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016, introducerea obligaţiei de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri şi majorarea sumei neimpozabile lunare avute în vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii începând cu 1 ianuarie 2016.

Taxarea inversă

Codul fiscal care ar urma să intre săptămâna viitoate în dezbaterea Senatului mai prevede introducerea taxării inverse pentru li­vrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare, începând cu 1 ianuarie 2016.

Mircoîntreprinderile

Documentul stabileşte cote de impozitare dife­renţiate pentru microîntre­prinderi în funcţie de numărul de salariaţi: 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi inclusiv; 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat; 3% Ă 1.530 lei trimestrial pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi şi 3% pentru microîntreprinderile aflate în dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, nedesfăşurarea de activităţi.

Impozitul pe profit, venit şi dividende

Ca perspectivă, documentul prevede reducerea cotei de impozit pe profit de la 16% în prezent la 14% începând cu 1 ia­nuarie 2019, reducerea cotei de impozit pe venit de la 16% în prezent la 14% începând cu 1 ianuarie 2019, reducerea cotei de impozit pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi de la 16% în prezent la 14% începând cu 1 ianuarie 2019. Impozitul pe dividende va fi eliminat începând cu 1 ianuarie 2016,

Accize

Proiectul mai propune diminuarea nivelului accizelor la principalele produse energetice (motorină, benzina), reaşezarea nivelurilor accizelor pentru alcool şi băuturile alcoolice, eliminarea din sfera de impozitare atât a ţiţeiului din producţia internă, cât şi a produselor precum cafea, bijuterii, confecţii din blănuri, autoturisme etc.

Impozitul pe construcţii speciale ar urma să fie eliminat începând cu 1 ianuarie 2016.

 

Noutăţi în varianta aprobată de guvern

Guvernul şi-a “votat” dreptul de a schimba Codul fiscal nu doar prin lege cu şase luni înainte de aplicare, ci şi prin ordonanţe care să intre în vigoare în 15 zile de la adoptare. Chiar dacă guvernul a mai recurs la ordonanţe prin derogarea de la lege, regula era că documentul poate fi modificat doar prin lege.

Guvernul a renunţat să mai crească valorile impozabile pe locuinţe, terenuri şi maşini, raportat la inflaţie, majorare introdusă în proiectul din martie, şi a decis să păstreze cifrele anunţate în februarie, hotărând însă ca impozitele să fie indexate de primari anual cu inflaţia din anul precedent, nu la 3 ani ca în prezent. Populaţia va fi obligată să achite impozit şi pentru terenul ocupat de construcţiile pe care le deţin, inclusiv locuinţe.

 Noul proiect prevede că impozitul pe locuinţe pentru persoanele fizice nu va mai fi limitat la 0,1% din valoarea impozabilă, ci va fi stabilit între 0,08% şi 0,2% de către primării.

Proprietarii care nu îşi îngrijesc casele şi/sau terenurile vor plăti, din ianuarie 2017, un impozit de şase ori mai mare faţă de nivelul standard.

Pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu până la 500% începând cu al treilea an.

Sistemul de impozitare a proprietarilor de terenuri aflate în intravilan, cu construcţii, va fi modificat prin înlocuirea actualelor valori fixe cu grile având o limită minimă şi una maximă, cota maximă de impunere fiind dublă comparativ cu actualele taxe.

Cotele de contribuţii de asigurări sociale la angajat, de la 10,5% la 7,5%, şi la angajator, de la 15,8% la 13,5%, nu vor mai scădea din ianuarie 2017, cum era prevăzut în proiectul din luna februarie, ci de la 1 ianuarie 2018, conform noului proiect aprobat ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO