Eveniment

Codul fiscal, în coadă de peşte: Sesiune extraordinară, o „nouă analiză“ la Finanţe şi discuţii la BNR

Noul preşedinte al PSD Liviu Dragnea s-a comportat ieri ca un lider de forţă, el dictând soluţii nu doar ministrului finanţelor, ci şi prim-ministrului Victor Ponta

Noul preşedinte al PSD Liviu Dragnea s-a comportat ieri ca un lider de forţă, el dictând soluţii nu doar ministrului finanţelor, ci şi prim-ministrului Victor Ponta

Autor: Alina Novaceanu - Mediafax

28.07.2015, 00:04 428

Parlamentul se reuneşte în sesiune extraordinată la finele lui august pentru a discuta cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii de aprobare a Codului fiscal. Între timp va exista o nouă analiză a proiectului, iar Ministerul Finanţelor va discuta cu BNR.

„Nu s-a discutat de angajarea răspunderii Guvernului, urmează procedura firească, se discută cererea de reexaminare a preşedintelui României în Parlament. La această oră nu sunt motive să modificăm actul normativ, dar ministrul de finanţe, aşa cum este firesc, ţine cont de cererea de reexaminare, este preşedintele României şi are tot dreptul să facă lucrul acesta. Va discuta şi cu BNR şi cu toate celelalte instituţii intersate pentru a prezenta încă o dată o analiză temeinică din care să reiasă sustenabilitatea modificărilor din Codul fiscal şi justeţea lor“, a declarat ieri Liviu Dragnea, preşedintele PSD.

Dragnea, ales săptămâna trecută în fruntea PSD, s-a arătat ieri a fi adevăratul lider, el trasând sarcini nu doar pentru ministrul finanţelor, ci chiar pentru prim-ministrul Victor Ponta, pe care l-a obligat să prezinte proiectul de rectificare bugetară spre a probare în partid.

Dragnea a spus că îl preocupă declaraţiile lui Isărescu privind faptul că noul Cod fiscal nu este aplicabil, dar au fost multe informaţii în spaţiul public, inclusiv consilierul guvernatorului Adrian Vasilescu a spus că Isărescu nu se opune acestui cod.

„Domnul Adrian Vasilescu a spus că domnul Isărescu nu se opune Codului fiscal. Au fost foarte multe informaţii în spaţiul public. Este un act de importanţă colosală şi acestea sunt discuţii care trebuie purtate, pe baza unei analize pe care din nou o să o facă Ministerul Finanţelor“, a arătat Dragnea.

 

Ponta: Toată lumea a fost de acord cu Codul, după aia s-au răzgândit

Premierul Victor Ponta a declarat şi el că „toată lumea a fost de acord“ cu Codul fiscal, nimeni „nu a zis nimic“ înainte de aprobare şi „după aia s-au răzgândit“.

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis a spus înainte că nu este de acord cu Codul fiscal, Ponta a spus: „Nu, normal că nu. Credeţi că mi-a zis în secret şi nu v-am zis dumeavoastră? Nu, n-a zis nimeni că nu-i de acord, toată lumea a fost de acord cu Codul, după aia s-au răzgândit“.

„Eu cred că e foarte bine că se discută acum despre Codul fiscal, după ce a fost aprobat. Ideal ar fi fost să se discute sau cei care aveau păreri negative să le spună înainte, dar având în vedere că Parlamentul le discută, e foarte bine“, a declarat Ponta.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat ieri că va adresa partidelor parlamentare, societăţii civile şi instituţiilor relevante invitaţia să participe la consultări pe mai multe teme, printre care Codul fiscal şi Legea salarizării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO