Eveniment

Codul muncii 2011: ce se schimbă pentru angajat

Codul muncii 2011: ce se schimbă pentru angajat

Autor: Adelina Mihai

09.05.2011, 23:57 10042

Noul Cod al muncii prevede ca angajatul să poată cerede la angajator un document care să ateste activitatea desfăşuratăde acesta, durata activităţii, salariul şi vechimea în muncă şi căbeneficiază de toate drepturile salariale pentru perioada în careparticipă la un curs de formare profesională iniţiat deangajator.

Totuşi, în codul muncii actualizat pe 2011, angajatul care vreasă-şi ia concediu fără plată pentru a participa la programe deformare profesională poate fi refuzat de către angajator dacăacesta susţine că lipsa angajatului va prejudicia activitateafirmei.

De asemenea, noul cod al muncii prevede că fiecare angajat va aveatrecut în contractul de muncă criteriile de evaluare profesionalăşi este anunţat dacă angajatorul vrea să ceară informaţii despreactivitatea acestuia de la fostul angajator.

Codul muncii 2011 schimbă şi durata perioadei deprobă, care este de 90 de zile pentru funcţiile de execuţie şi de120 de zile pentru funcţiile de conducere. De asemenea, termenul depreaviz este de 20 de zile lucrătoare pentru funcţii de execuţie şide 45 de zile lucrătoare pentru funcţii de conducere, mai maredecât cel prevăzut în legislaţia anterioară.

Totuşi, dacă vrea, angajatul poate renunţa la job fără preavizşi fără explicaţii suplimentare după perioada de probă, doarprintr-o notificare scrisă. O altă prevedere din noul Cod al munciiarată că angajatul poate solicita programe individualizate demuncă.

Dacă angajatul refuză să plece în perioada de delegare, nu poatefi sancţionat disciplinar. Pe de altă parte, dacă angajatorul îşireduce sau întrerupe temporar activitatea, salariatul trebuie să seafle la dispoziţia angajatorului şi să reînceapă activitatea cândeste nevoie.

Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului,iar refuzul angajatorului de a înregistra demisia oferă dreptulangajatului de a face dovada acesteia.

De asemenea, durata timpului săptămânal de muncă nu poate depăşi48 de ore, inclusiv orele suplimentare.

Citiţi mai multe prevederi care vizează angajaţii învarianta online a noului Cod al muncii - varianta consolidată 2011,care poate fi descărcată de pe site-ul Ziarului Financiar:www.zf.ro/anuare.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24