Eveniment

Coeficientul de inegalitate socială din România, în scădere: Coeficientul Gini, care măsoară inegalitatea veniturilor populaţiei, a ajuns la cea mai mică valoare din ultimul deceniu şi se apropie de media UE

Coeficientul de inegalitate socială din România, în...

Autor: Ramona Cornea

02.08.2024, 16:00 973

♦ Anul trecut, coeficientul Gini a ajuns la valoarea de 31 în România, cea mai mică valoare din perioada cuprinsă între anii 2014 şi 2023 ♦ Cu această valoare a indicatorului, România este pe locul zece în clasamentul ţărilor membre ale UE  ♦ În 2022 era pe locul şapte în UE, în 2019 era pe locul patru, iar în 2015, când a atins cea mai mare valoare a coeficientului Gini, era pe locul al doilea în UE ♦ „Momentul aderării la UE a adus o stabilizare a situaţiei din România, care se resimte şi în scăderea uşoară a acestui indicator. Creşterea PIB-ului şi a veniturilor românilor sunt elemente observabile.” ♦ Majorarea salariului minim şi banii trimişi de românii din străinătate sunt printre factorii care ar putea explica scăderea acestui indicator.

Coeficientul Gini, care măsoară inegalitatea veniturilor populaţiei, a ajuns la valoarea de 31 în România, în 2023, cea mai mică valoare înregistrată de România din ultimii 10 ani, după cum arată datele de la Eurostat. Cu această valoare a indicatorului, România este pe locul zece în clasamentul ţărilor membre ale Uniunii Europene.

„Indicele Gini măsoară inegalităţile sociale, iar în România, el a explodat în primele două decade de după 1989. Liberalizarea pieţelor şi marile averi s-au făcut în perioade de haos economic şi politic, cu un cadru legislativ în construcţie şi elite corupte. Momentul aderării la Uniunea europeană a adus o stabilizare a situaţiei din România, care se resimte şi în scăderea uşoară a acestui indicator. Creşterea PIB-ului şi a veniturilor românilor sunt elemente observabile ale convergenţei dintre România şi statele Europei Centrale în primă instanţă”, a spus pentru ZF Raluca Pârvu, business manager la BPI România, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

Coeficientul Gini este un indicator utilizat pentru a măsura inegalitatea distribuţiei veniturilor în cadrul unei ţări, valorile mai mari indicând o inegalitate mai mare, iar valorile mai mici indicând o distribuţie mai egalitară a veniturilor.

Coeficientul poate lua valori între 0 şi 100 (unde 0 reprezintă o egalitate perfectă a veniturilor, iar 100 reprezintă o inegalitate perfectă a veniturilor) şi arată cât din totalitatea veniturilor populaţiei ar trebui redistribuit pentru a asigura o repartizare perfect egală între toţi membrii societăţii, potrivit statisticilor oficiale. Cu cât valoarea coeficientului Gini este mai mare, cu atât veniturile disponibile ale populaţiei sunt distribuite mai inegal.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro