Eveniment

Coface: Risc de insolvenţă peste medie pentru 57% dintre companiile din industria cărnii

Coface: Risc de insolvenţă peste medie pentru 57%...

Autor: Liviu Iancu

04.12.2014, 00:05 342

Coface România a analizat un eşantion de 127 de companii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul cărnii.

După patru ani consecutivi în care companiile din industria de prelucrare a cărnii au sacrificat eficienţa activităţii în favoarea dezvoltarii comerciale şi a menţinerii cotelor de piaţă, în 2013 a continuat evoluţia favorabilă din punctul de vedere al volumului vânzărilor (sectorul înregistrând a treia creştere anuală consecutivă cu 7% a cifrei de afaceri cumulate), fiind însoţită pentru prima dată şi de o restabilire a profitabilităţii (rata netă de 1,71% din cifra de afaceri).

"Această redresare nu este însă nici pe departe de natură a restabili echilibrul financiar de ansamblu al companiilor din sector", se arată în studiul Coface.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice, pe parcursul anului trecut, 347 de companii şi-au desfăşurat activitatea în acest sector, generând o cifră de afaceri cumulată de 5,4 miliarde de lei şi 20.000 de locuri de muncă, ambii indicatori fiind în creştere cu 7% şi, respectiv, 4% comparativ cu anul anterior.

Doar 50 de companii reprezintă 90% din veniturile industriei cărnii

"Restabilirea profitabilităţii, reuşită pe parcursul ultimului an financiar, nu este însă nici pe departe de natură a restabili echilibrul financiar de ansamblu al companiilor din sector, fapt care se reflectă şi în analiza situaţiilor bilanţiere şi a indicatorilor financiari calculaţi pe baza lor", se mai arată în studiul citat.

Astfel, doar 50 companii din acest sector înregistrează o cifră de afaceri anuală mai mare de 5 milioane de euro, ele fiind şi cele care generează aproximativ 90% din veniturile înregistrate la nivelul întregului sector. Restul companiilor fie nu au desfăşurat nicio activitate economică relevantă în 2013, fie înregistrează o cifră de afaceri mai mică de 100.000 de euro pe an.

Aproximativ 40% dintre companiile care activează în industria cărnii au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri pe parcursul lui 2013 comparativ cu anul anterior, în condiţile în care sectorul la nivel consolidat a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri de 7%. Mai mult decât atât, în contextul în care sectorul, la nivel consolidat, a reuşit să-şi îmbunătăţească performanţa prin trecerea pe profitabilitate, circa 40% dintre companii au înregistrat o deteriorare a rezultatului net. În aceste condiţii se poate spune ca mediul concurenţial al sectorului poate fi clasificat drept unul cu agresivitate peste medie.

Pe parcursul anului 2013 se constată o scădere semnificativă a investiţiilor în domeniu faţă de anul precedent, când au fost alocate sume importante pentru extinderea activelor corporale deţinute. Cifrele indică şi faptul că, în anul 2013, s-a înregistrat o învechire mai accelerată a activelor, comparativ cu ritmul de înnoire a acestora, ceea ce evidenţiază trecerea de la o etapă de investiţii (anul 2012) la o etapă de conservare (anul 2013).

În ciuda diminuării semnificative a gradului de îndatorare sectorial (66% în 2013 faţă de 93% în 2012), ponderea datoriilor pe termen scurt în totalul datoriilor a crescut, scăzând astfel datoriile pe termen lung către bănci.

Lichiditatea curentă înregistrată la nivel sectorial a fost subunitară, ceea ce semnalează o expunere masivă a companiilor din acest domeniu la riscul de a nu-şi onora obligaţiile scadente pe termen scurt. Potrivit studiului, doar 25% dintre companiile din sectorul analizat au posibilitatea de a înregistra o autonomie financiară mai mare de un trimestru.

Pe parcursul anului 2013, gradul de acoperire a plăţilor prin încasări la nivelul intregului sector analizat este de 90%. "Altfel spus, dacă toţi furnizorii ar pune presiune pentru încasarea facturilor cu plata în avans, companiile care activează în acest sector nu ar putea acoperi prin veniturile încasate decât 90% dintre aceste facturi. Mai puţin de o treime dintre aceste companii îşi pot acoperi cheltuielile ajunse la maturitate în anul 2013 prin veniturile încasate în acelaşi exercitiu financiar", se mai arată în studiul Coface.

Constantin Coman, Country Manager, Coface România, a declarat că spre deosebire de alte domenii de activitate, industria cărnii a reuşit să absoarbă rapid impactul negativ al crizei economico-financiare, iar acest lucru se reflectă în numărul firmelor active la sfârşitul anului 2013, care este cu doar 2% mai mic faţă de 2008.

"Este surprinzător că aceste firme au reuşit să genereze o cifră de afaceri consolidată cu 24% mai mare şi o profitabilitate superioară comparativ cu cea înregistrată acum 5 ani, în condiţiile în care au dispus de un efectiv identic de salariaţi. În ciuda acestui fapt, lichiditatea companiilor a rămas precară. Deşi creanţele se încasează mai rapid, iar stocurile sunt valorificate, furnizorii sunt platiţi cu 25 de zile mai târziu decât capacitatea intrinsecă. Acest lucru ne determină să concluzionăm ca firmele din sector se folosesc de resursele financiare suplimentare atrase de la furnizori pentru a le redirecţiona către plata datoriilor pe termen lung, pentru optimizarea cheltuielilor financiare", a mai spus Coman.

Grupul Coface oferă companiilor soluţii de protejare împotriva riscului financiar de neplată a clienţilor proprii. Cu 4.440 de angajaţi, Coface a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri consolidată de 1,4 miliarde de euro. Prezent în mod direct sau indirect în 98 de ţări, grupul asigură peste 37.000 de companii din peste 200 de ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO