Eveniment

Colegiul Pacienţilor solicită o taxare a produselor cu conţinut mare de zahăr. "Obezitatea devine o problemă în România şi generează patologie care duce la costuri suplimentare"

Colegiul Pacienţilor solicită o taxare a produselor cu...

Autor: Georgiana Mihalache

06.04.2017, 17:55 158

Colegiul Pacienţilor, o organizaţie nonguvernamentală fondată în urmă cu trei ani, cere Ministerului Sănătăţii şi guvernului să introducă o taxă pentru produsele care conţin o cantitate mare de zahăr, argumentând că aceste produse sunt responsabile de creşterea costurilor medicale pentru pacienţii români.

„Iniţiativa noastră vine pornind de la faptul că populaţia are probleme de sănătate, iar o parte dintre acestea sunt generate de o alimentaţie defectuoasă. Obezitatea devine o problemă în România şi generează patologie care înseamnă încărcarea cu costuri suplimentare a unui buget oricum restrâns”, a declarat Cristian Sas, preşedintele Asociaţiei Colegiul Pacienţilor, o organizaţie care cuprinde 4.000 de membri şi are filiale în şapte judeţe din România.

Produsele care ar urma să fie vizate includ dulciuri, băuturi carbogazoase, băuturi pentru sportive sau energizante.

Cristian Sas a precizat că există o recomandare a Organizaţiei Mondiale de Sănătate (OMS), care cere guvernelor să taxeze aceste produse, iar câteva state, printre cae Germania, Marea Britanie şi Statele Unite au demarat deja astfel de măsuri.

„Trebuie să se creeze o comisie de experţi şi să analizeze ce produse intră în această categorie, nu suntem noi în măsură. Dacă avem un avertisment de la OMS, dacă avem deja o grămadă de state care au demarat acest proces, atunci cerinţa noastră către guvern este să accelereze acest proces care va aduce mai mulţi bani către bugetul de stat şi ar putea acoperi aceste găuri din sistemul de sănătate”, a mai spus Sas.

Acesta a arătat că lista produselor care conţin mult zahăr ar trebui să fie realizată de o echipă de nutriţionişti, de ministerul Economiei, o altă posibilitate fiind şi preluarea din legislaţia ţărilor care au implementat deja această taxă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO