Eveniment

Comenzile pentru export, la minim istoric în decembrie 2019. Analiştii Barometrului Industrial: Căderea brutală arată ca şi cum industria s-a decuplat în mare măsură de la piaţa externă. „În stadiul actual de comprimare a industriei, aşteptările managerilor seamănă mai mult cu speranţa decât cu realismul.“

Comenzile pentru export, la minim istoric în decembrie...

Autor: Cristina Bellu

23.01.2020, 00:05 732

Comenzile pentru export au înregistrat o scădere semnificativă în luna decembrie 2019, atingând 32 de puncte - minim istoric, potrivit datelor Barometrului Industrial, un sondaj efectuat în rândul managerilor din industrie realizat de IRSOP şi Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA).

„Comenzile pentru export sunt la un minim istoric de 32 de puncte. Căderea brutală arată ca şi cum industria s-a decuplat în mare măsură de la piaţa externă. E greu de presupus cum si când se va restabili activitatea de export“, spun analiştii  Barometrului Industrial.

Totodată, după patru luni de scădere continuă a activităţii, luna decembrie 2019 a consemnat o contracţie puternică a industriei, astfel că volumul a scăzut la 40 de puncte, cu 10 puncte sub graniţa de 50 între expansiune şi contracţie.

În ceea ce priveşte comenzile noi, acestea au căzut de la 53 în noiembrie 2019 la 40 în decembrie 2019, lipsa lor urmând să se simtă în activitatea din lunile următoare. Datele Barometrului Industrial mai indică pentru decembrie 2019 contractarea masivă a importurilor de materii prime de la 56 de puncte în noiembrie 2019 la 45 de puncte.

Când se evaporă comenzile, managerii reduc sau sistează importurile şi le reactivează dacă apar comenzi noi la orizont. Decalajul are implicaţii asupra volumului activităţii.

În perioada analizată numărul salariaţilor a rămas contractat la 47 de puncte. „De aproape doi ani indicatorul pentru angajări a semnalat mai degrabă intenţia managerilor de a conserva în loc de a creşte numărul actual de salariaţi. Dar, după scăderile repetate de activitate, culminând cu contracţia din decembrie, nu e exclus ca în 2020 să apară si tendinţe de disponibilizare“, explică analiza Barometrului Industrial.

Şi costurile de producţie au scăzut de la 69 în noiembrie 2019 la 64 în decembrie, dar se află tot în zona de creştere, peste 50 de puncte.

În ceea ce priveşte indicatorul global de încredere a managerilor în redresarea activi­tăţii peste o jumătate de an, acesta a crescut la 70 de puncte, de la 64 în noiembrie 2019.

„În stadiul actual de comprimare a industriei, aşteptările managerilor seamănă mai mult cu speranţa decât cu realismul“, concluzionează analiza Barometrului Industrial.

Sondajul efectuat pentru luna decembrie 2019 a fost realizat pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie, datele fiind culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 16-20 ianuarie 2020.

cristina.bellu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO