Eveniment

Comertul si constructiile au creat cele mai multe joburi in ultimii cinci ani

Comertul si constructiile au creat cele mai multe joburi in ultimii cinci ani

Click pentru imaginea marita

24.01.2008, 18:05 17

Aproape 400.000 de noi locuri de munca au fost create in economie in ultimii cinci ani, dintre care comertul si constructiile au adus trei sferturi.
2007 a reprezentat un record absolut pentru perioada de dupa Revolutie la capitolul crearii de noi locuri de munca in economie. Circa 150.000 de noi joburi au fost create, marea majoritate de catre companiile din sectorul privat, dupa cum arata o analiza a ZF, bazata pe datele de la Institutul National de Statistica. Spre comparatie, in intreaga perioada 2002-2007 (ultimii cinci ani), economia a creat 394.000 de locuri de munca, anul trecut reprezentand 38% din acest total. Potrivit statisticilor, comertul, constructiile si serviciile financiare (banci si asigurari) au fost principalele domenii cu cresteri de angajari in ultimii cinci ani.
Dupa 13 ani de reduceri ale numarului de salariati (perioada 1990-2002), economia a reinceput sa creeze noi locuri de munca, stimulata de cresterea Produsului Intern Brut incepand cu 2000. Practic, abia in al patrulea an consecutiv de crestere economica au inceput sa apara joburi noi in economie, numarul acestora fiind minor in 2003 (doar 3.000 de noi angajari), dupa ce pierderea de locuri de munca din 2002 a fost semnificativa (aproape 140.000 de salariati au disparut din economie).
Dintre cele 394.000 de noi joburi create in ultimii cinci ani, campionul absolut al angajarilor a fost comertul, unde lucreaza acum cu 192.000 mai multi oameni. Al doilea domeniu cu cele mai multe angajari este reprezentat de constructii (cu 100.000 de noi locuri de munca in ultimii cinci ani), iar podiumul este incheiat de sectorul de banci-asigurari, unde joburile noi au fost in numar de 34.000.
De altfel, acestea au fost si cele mai dinamice piete in ultimii ani, adevarate motoare ale cresterii economice. Comertul cu amanuntul (retail), de exemplu, a crescut cu 115% in ultimii cinci ani, in termeni reali (adica peste inflatie).
In acelasi timp, economia Romaniei a crescut cu doar 35% in termeni reali, adica retailul a avut un pas de 3,3 ori mai rapid decat economia in ansamblu.
Piata constructiilor, al doilea angajator ca marime din ultimii cinci ani, a crescut in aceasta perioada cu 106% tot in termeni reali, adica triplu fata de ritmul economiei. Piata constructiilor a depasit anul trecut pragul psihologic de 10 miliarde de euro, potrivit ultimelor estimari pe baza datelor preliminare de la Statistica.
De asemenea, pietele bancara si de asigurari, al treilea angajator din ultimii ani, au crescut mult peste ritmul de ansamblu al economiei. Daca activele bancare erau de numai 12,5 miliarde de euro la finele anului 2002, acestea sunt acum de 5,6 ori mai mari in cinci ani, adica aproximativ 70 de miliarde de euro, conform unor estimari pe baza datelor Bancii Nationale.
In acelasi timp, piata asigurarilor a fost de numai 605 milioane de euro (in volum de prime brute subscrise) in 2002, ajungand la aproximativ 2,4 miliarde de euro anul trecut (potrivit jucatorilor din piata), adica de patru ori mai mult.
Cu alte cuvinte, locurile de munca din ultimii ani au fost create in domeniile cu cele mai rapide cresteri din intreaga economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO