Eveniment

Comisarul Cioloş ţine de banii UE pentru agricultură

Comisarul Cioloş ţine de banii UE pentru agricultură

Mediafax Foto

Autor: Eliana Radulescu

18.10.2012, 00:05 573

Reducerea bugetului european ar avea efecte negative asupra investiţiilor şi Politicii Agricole Comune, fiind important ca Partidul Popular European (PPE) să susţină eforturile pentru un buget comunitar "consistent", consideră Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură. "O afectare a capacităţii bugetare la nivel comunitar a Politicii Agricole Comune nu ar însemna economii pentru următorii ani, ci ar însemna o reducere a capacităţii de investiţie europeană într-un moment în care vorbim de mai multă Europă", a subliniat comisarul european pentru agricultură.

Bugetul european se întoarce în proporţie de 95 la sută în statele membre ale UE şi se regăseşte în investiţii, a afirmat Cioloş. "O reducere a acestei capacităţi bugetare ar însemna o reducere a capacităţii de investiţie în economiiile europene într-o perioadă în care vorbim (...) de o capacitate întărită a nivelului european de a sprijini economiile din statele membre, din regiuni, din mediul rural într-o perioadă economică dificilă."

Comisarul european a menţionat că Politica Agricolă Comună (PAC) este o parte importantă a bugetului european, iar exportul agro-alimentar european pe piaţa mondială este în valoare mai mare decât exportul de automobile, fiind în creştere.

În opinia lui, o reducere a capacităţii de finanţare a PAC ar determina diminuarea capacităţii de dezvoltare a industriei alimentare şi deci a capacităţii de export, într-o perioadă în care concurenţa este din ce în ce mai mare. "De câţiva ani împărţim aceeaşi alocare bugetară pentru un număr mai mare de agricultori."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO