• Leu / EUR4.7432
  • Leu / GBP5.3799
  • Leu / USD4.2921
Eveniment

Comisarul european Corina Creţu este dezamăgită de ritmul lent în care România a derulat şi implementat programe europene

Comisarul european Corina Creţu este dezamăgită de ritmul lent în care România a derulat şi implementat programe europene

Autor: Vasile Magradean

17 ian 2019 83

Comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu, s-a declarat dezamăgită de ritmul lent în care s-au derulat şi implementat programele cu finanţare europeană în România, responsabilitatea aparţinând sută la sută autorităţilor naţionale, transmite corespondentul MEDIAFAX.  

Corina Creţu a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la o conferinţă despre politica de coeziune, că în ultima perioadă a creat mai multe planuri de acţiune, împreună cu autorităţile române, pentru a îmbunătăţi calitatea şi implementarea proiectelor.

”Încă de la începutul mandatului meu am spus că este important să folosim aceşti bani în interesul şi beneficiul cetăţenilor. (...) Am făcut tot ce a depins omeneşte posibil pentru îmbunăţirea ratei de absorbţie. Sunt puţin dezamăgită de ritmul lent în care s-au derulat şi implementat programele de către România.(...) Când am preluat mandatul absorbţia era de 47%, acum este de 18% net pe lucrări efectuate. Potrivit responsabilităţii partajate, UE asigură finanţarea pentru proiecte de calitate, dar când vine vorba de realizarea proiectelor şi implementarea lor, responsabilitatea este sută la sută a statelor membre. În ultima perioadă am creat mai multe planuri de acţiune împreună cu autorităţile române pentru a îmbunătăţii calitatea şi implementarea proiectelor”, a spus Creţu.

Potrivit acesteia, CE va fi alături de România şi după 2020 iar în propunerea CE pentru bugetul 2021 – 2027 s-a reuşit menţinerea aceluiaşi indicator de calcul care se bazează pe PIB pe cap de locuitor, astfel că ţara noastră va avea alocate 27 de miliarde de euro, cu 8% în plus faţă de actuala perioadă.

”Va fi o negociere nu uşoară, dar sunt încrezătoare că vom putea ajunge la un acord înainte de Summit-ul de la Sibiu, dacă nu, va trebui să aşteptăm după alegerile PE şi, din păcate, dacă proiectul de buget va fi alocat după aceste alegeri riscăm să nu putem începe la timp implementarea proiectelor de la 1 ianuarie 2021 şi să avem întârzieri din cauza adoptării târzii a legislaţiei”, a menţionat comisarul european.

Corina Creţu a participat, joi, la Cluj-Napoca, la Institutul de Istorie ”George Bariţiu” al Academiei Române, filiala Cluj, la conferinţa ”Politica de coeziune socială în UE – trecut, prezent şi viitor.

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7432
Diferență: 0,1689
Ieri: 4.7415
Azi: 4.2921
Diferență: -0,1349
Ieri: 4.2846
Azi: 5.3799
Diferență: 0,9589
Ieri: 5.3458
Azi: 4.3319
Diferență: 0,2151
Ieri: 4.3236