Eveniment

Comisarul european pe energie, nemulţumit de modul în care au fost numiţi unii reprezentanţi ai ANRE

no title

Günther H. Oettinger, comisarul european pe energie: „(…) criteriile de selectare nu au fost publicate, iar procesul nu a fost transparent“. Mediafax Foto

Autor: Andi Manciu

05.12.2012, 00:06 375

Comisarul european pe energie Günther H. Oettinger a transmis ministrului eco­nomiei Daniel Chiţoiu o scrisoare în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de modalitatea în care au fost numiţi reprezentanţii Comitetului de reglementare al ANRE, pe care o apreciază "netransparentă şi neconcurenţială".

"Mi s-a adus la cunoştinţă că procesul de numire a membrilor Comitetului de regle­mentare al ANRE se pare că a fost îndeplinit într-o manieră netransparentă şi necon­curenţială. (...) Vă rog să-mi permiteţi să-mi exprim adânca preocupare faţă de maniera în care se pare că a fost selectat Comitetul de reglementare al ANRE. După informaţiile pe care le deţin, anunţurile pentru posturile vacante nu au fost puternic mediatizate într-o manieră corespunzătoare pentru aceste funcţii, criteriile de selectare nu au fost publicate, iar procesul nu a fost transparent", arată comi­sarul în scrisoare.

Documentul, datat 5 noiembrie, a fost înaintat Senatului în 26 noiembrie, dată la care ministrul i-a răspuns şi comisarului pe energie.

Comisarul european precizează că serviciile de la nivelul structurii pe care o conduce au atras de mai multe ori atenţia autorităţilor române cu privire la importanţa unei "proceduri adecvate de selectare" şi a pus la dispoziţie inclusiv expertiză tehnică în acest sens.

"Permiteţi-mi să vă încurajez, domnule ministru, să acordaţi de urgenţă atenţie acestei situaţii pentru a vă asigura că numirea Comitetului de reglementare al ANRE se va face într-o manieră care salvgardează compe­tenţa şi independenţa necesare membrilor săi şi îndeplineşte întru totul prevederile celui de-al Treilea Pachet legislativ în energie al Comitetului de Reglementare al UE şi prote­jează competenţele şi independenţa viitoarelor reglementări ale ANRE", precizează comi­sarul european.

Chiţoiu precizează în răspunsul adresat comisarului că este de acord cu faptul că "pentru asigurarea funcţionării adecvate a pie­ţei energiei un rol major îi aparţine Autorităţii de reglementare în energie, ale cărei res­ponsabilităţi trebuie îndeplinite de un perso­nal calificat, independent de alte interese". În plus, Chiţoiu precizează că ANRE a intrat sub control parlamentar anul acesta "pentru ca independenţa acesteia să fie consolidată", dar numirea membrilor în Consiliul de reglementare se bazează pe propunerea comună a Comisiei de industrie şi servicii din Camera Deputaţilor şi a Comisiei economice, industrie şi servicii a Senatului. Ministrul economiei mai susţine că numirile la ANRE s-au realizat exclusiv de către Parlament.

În acest sens, Chiţoiu îi transmite comi­sarului european că a adus la cunoştinţa preşedinţilor celor două camere ale Parla­men­tului scrisoarea sa, sugerându-le să-l in­formeze asupra punctului de vedere privind aspectele care preocupă Comisia Europeană pe această temă. La finalul şedinţei Biroului Permanent al Senatului de marţi, secretarul Gheorghe David a anunţat că scrisoarea comisarului Günther H. Oettinger a intrat în analiza acestui for.

Noii membri ai Comitetului de regle­mentare al ANRE au fost numiţi în octombrie. Structura este condusă de şeful ANRE, Nicolae Havrileţ, secundat de doi vice­pre­şedinţi - Emil Calotă şi Claudiu-Sorin Dum-brăveanu. Comitetul are şi patru membri, Teodor Bobis, Gheorghe Barbu, Carmen Fili­pescu şi Nagy-Bege Zoltan.

Statutul ANRE a făcut în ultimii ani obiectul mai multor discuţii între autorităţile române şi oficialii europeni, inclusiv cu posibilitatea declanşării procedurii de infrin­ge­ment, privind în special finanţarea şi asigurarea independenţei autorităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO