Eveniment

Comisia de Prognoză a majorat PIB-ul pentru a aduce deficitul bugetar înapoi în grafic

Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei de Prognoză

Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei de Prognoză

Autor: Sorin Pâslaru

06.08.2018, 00:08 2681

Deficitul bugetar scăpat de sub control în primele 6 luni ale acestui an a primit un nou spaţiu de creştere prin modificarea PIB-ului estimat de Comisia de Prognoză.

Astfel, noua estimare pentru PIB-ul pe 2018 este de 945 mld. lei, faţă de estimarea de 909 mld. lei pe care s-a construit bugetul actual. În consecinţă, ponderea deficitului bugetar în PIB a scăzut, astfel premierul Dăncilă a prezentat o cifră de 1,3%, care permite o încadrare mai uşoară în limita de 3% din PIB a deficitului bugetar, faţă de cifra de 1,6% prezentată de Ministerul Finanţelor la execuţia bugetară la 6 luni.

Datele au fost prezentate la sfârşitul săptămânii trecute, odată cu prezentarea primei rectificări bugetare pe anul 2018. Comisia de Prognoză a actualizat prognoza de creştere economică de anul acesta la 5,5%, cu un PIB de 945 mld. lei. Prognoza de toamnă, pe care s-a bazat construcţia bugetului, era de o creştere a PIB-ului tot de 5,5%, dar o valoare absolută a acestuia de 909 mld. lei. Diferenţa este dată de deflatorul PIB, adică evoluţia preţurilor pe baza cărora se calculează Produsul Intern Brut. În prognoza de toamnă deflatorul era de 2,1%, iar în actualizarea din iulie 2018, deflatorul este de 4,3%.

Veniturile şi cheltuielile bugetului general consolidat al statului au fost majorate cu 6 mld. lei după prima rectificare din 2018. Premierul Viorica Dăncilă nu a prezentat sursele de creştere a veniturilor la bugetul general consolidat, dar este de presupus că bugetul creşte proporţional cu PIB-ul, estimat la 945 mld. lei, cu 37 de miliarde de lei mai mult faţă de PIB-ul pe care a fost construit bugetul iniţial.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO