Eveniment

Comisia Europeană a aprobat primele programe pentru investiţii regionale din banii europeni ai programului 2021-2027: 1,2 mld. de euro pentru regiunea Vest şi 1,6 mld. euro pentru Muntenia

Comisia Europeană a aprobat primele programe pentru...

Autor: Răzvan Botea

11.10.2022, 21:59 208

Comisia Europeană a aprobat primele programe pentru investiţii regionale din banii europeni ai programului 2021-2027: 1,2 mld. de euro pentru regiune Vest şi 1,6 mld. euro pentru Muntenia, a anunţat, marţi seară, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

În total, programele regionale, cunoscute ca Programele Operaţionale Regionale (POR), au alocate peste 11 mld. euro pentru perioada de programare 2021-2027, bani care pot fi atraşi inclusiv până în 2030.

„Este un moment mult aşteptat pentru debirocratizare şi pentru dezvoltarea echilibrată în toate regiunile. În perioada de programare 2021-2027, ne-am concentrat pe anumite elemente strategice, dintre care o prioritate a reprezentat-o descentralizarea finanţărilor pentru regiuni pentru a fi cât mai aproape de beneficiari şi de nevoile specifice pe care le au comunităţile locale. Pentru asigurarea coeziunii economice şi sociale şi redresării tendinţei de adâncire a decalajelor între regiunile mai dezvoltate şi cele mai puţin dezvoltate, era necesară o abordare integrată a problemelor teritoriale”, a declarat Marcel Boloş, ministrul fondurilor europene.

Programele regionale au fost descentralizate, astfel încât proiectele să fie depuse la nivel local, prin intermediul Agenţiilor de Dezvoltare Regională (ADR).

„Atât Programul Regional Vest, cât şi Programul Regional Sud-Muntenia propun intervenţii pentru dezvoltarea capacităţii de cercetare, dezvoltare, inovare şi digitalizare, creşterea performanţei energetice a fondului existent de clădiri publice şi rezidenţiale, valorificarea spaţiilor degradate de la nivelul oraşelor, mobilitatea urbană sustenabilă, investiţii  în reţeaua de drumuri judeţene şi în infrastructura educaţională, precum şi acţiuni de valorificare a potenţialului cultural, turistic şi balnear”, mai transmit reprezentanţii MIPE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO