Eveniment

Comisia Europeană aprobă prefinanţări de 2 miliarde de euro pentru România şi alte 11 state membre în cadrul rezervei de ajustare la Brexit. România va primi în total 34 mil. euro

Comisia Europeană aprobă prefinanţări de 2 miliarde...

Autor: Cosmin Pirv

14.03.2022, 18:02 59

Comisia Europeană a aprobat plata a peste 2 miliarde de euro în cadrul rezervei de ajustare la Brexit către un grup de 12 state membre, printre care şi România.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, această decizie va pune la dispoziţie o sumă totală de 819,2 milioane de euro până la sfârşitul lunii martie 2022, iar restul până în aprilie 2023.

sursă: romania.representation.ec.europa.eu

Această finanţare va ajuta economiile statelor membre să atenueze impactul negativ al Brexitului asupra economiilor şi regiunilor lor prin acordarea de sprijin regiunilor, sectoarelor economice şi întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi prin crearea de locuri de muncă şi protejarea acestora, cu ajutorul unor măsuri cum ar fi şomajul tehnic, recalificarea şi formarea.

„Brexit a avut un impact negativ asupra vieţii multor persoane din UE. Rezerva de ajustare la Brexit a fost instituită şi adoptată în timp record pentru a ajuta statele membre să atenueze consecinţele negative economice, sociale şi teritoriale ale Brexitului. Acum depinde de statele membre să utilizeze în mod optim fondurile disponibile pentru a sprijini regiunile, comunităţile locale, cetăţenii şi întreprinderile mici şi mijlocii să îşi diversifice activitatea, să îşi menţină locurile de muncă şi să recalifice forţa de muncă acolo unde este necesar”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Printre cele 12 state se găseşte şi România, care va primi în prima tranşă peste 13 milioane de euro.

Rezerva de ajustare la Brexit, cu un cuantum de 5,4 miliarde de euro, a fost instituită pentru a sprijini toate statele membre, acordând prioritate celor mai puternic afectate. Contribuţia financiară din rezervă pentru un stat membru va fi executată în cadrul gestiunii partajate. Aceasta nu necesită o programare sau o planificare avansată a măsurilor şi oferă flexibilitate în punerea în aplicare, în conformitate cu principiul subsidiarităţii. Regulamentul de instituire a rezervei a intrat în vigoare la 6 octombrie 2021.

În decembrie 2021, Irlanda şi Italia au fost primele state membre pentru care s-a plătit finanţare din rezerva de ajustare la Brexit. Până la sfârşitul lunii martie 2022, 14 state membre vor fi primit primele tranşe din prefinanţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO