Eveniment

Comisia Europeană avertizează România să se întoarcă la deficitul structural de 1% din PIB, ceea ce ar însemna o ajustare substanţială a deficitului bugetar

Comisia Europeană avertizează România să se...

Autor: Iulian Anghel

22.05.2017, 15:55 754

Comisia Europeană a recomandat ieri României să revină la deficitul structural de 1% din PIB, ceea ce ar putea însemna, în practică, reducerea substaţială a deficitului bugetar stabilit anul acesta aproape de 3% din PIB.

"În baza datelor execuţiei bugetare pe 2016, România este într-o deviere semnificativă de la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO). În conformitate cu articolul 121 alineatul (4) din TFUE şi cu articolul 10 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1466/97 al Consiliului European, Comisia a emis un avertisment la adresa României la 22 mai 2017 întrucât a fost observată o abatere semnificativă de la obiectivul bugetar pe termen mediu”, arată Comisia Europeană, într-un document publicat astăzi.

România s-a abătut de la MTO începând cu 2015, în momentul în care guvernul a decis să impulsioneze economia prin consum, majorând salariile la stat şi salariul minim pe economie şi reducând TVA. Acest lucru a impulsionat creşterea până spre un ritm de aproape 5% anul trecut. Dar cu bani mai puţini în visterie, Finanţele s-au împrumutat mai mult şi astfel deficitul bugatar a ajuns la 3% din PIB anul trecut. Anul acesta Comisia estimează un deficit bugetar al României de 3,6% din PIB şi 3,9% din PIB în 2018. Deficitul structural a fost anul trecut estimat la 2,5% din PIB. Pentru anul acesta Raportul de ţară publicat în aprilie anticipează un deficit structural de 3,9% din PIB, iar pentru 2018 unul de 4% din PIB.

Comisia nu poate pedepsi România pentru depăşirea deficitului structural de 1% din PIB, întrucât nu este în clubul euro, dar o poate face dacă ţara depăşeşte deficitul bugetat de 3% din PIB. MTO permite un deficit structural de maxim 1% din PIB pentru ţările cu o datorie publică sub 60% din PIB şi unul de 0,5% din PIB pentru celelalte.

Comisia Europeană face României trei recomandări – prima dintre ele fiind corectarea deficitului.

Comisia Europeană mai recomandă României să adopte legislaţia care egalizează vârstele de pensionare între femei şi bărbaţi, să consulte partenerii sociali înainte de a stabili salariul minim şi să îşi îmbunătăţească sistemul de colectare a taxelor.

Între alte recomandări se numără combaterea muncii la negru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO